Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ са в слаба позиция и ще отстъпват. Предсрочни избори за тях биха били с плачевни резултати, смята социологът

Кольо Колев: Има напрежение отдолу, натискат капака отгоре. При избори това ще избухне

"Пропагандата доста добре работи - за запазване на статуквото. Именно на тази сглобка, в този ѝ формат"

| Интервю
Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

"ПП-ДБ се намират в много слаба позиция. Предсрочни избори ще покажат чудовищни за тях резултати. Те ще трябва да се борят за между 4-то и 6-о място, с Корнелия Нинова, "Възраждане", ИТН, а вероятно и с нови политически формации."

Това каза в интервю за БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев.

"До голяма степен вече сме твърде много заразени с пропаганда. Колегите си позволяват внушения, които са доста вън от предмета на социологията. До голяма степен това, което се публикува като резултати – едва ли не ПП-ДБ са втора политическа сила, едва ли не седят стабилно, е, меко казано, несериозно. Вижте оценките на управлението, вижте недоволството - безпрецедентно ниски оценки."

Като "нечистоплътно внушение" социологът определи налаганото мнение, че "резултатите ще бъдат същите".

"Пропагандата доста добре работи - за запазване на статуквото. Именно на тази сглобка, в този ѝ формат, наречен евроатлантически."

Колев е категоричен, че има огромно недоволство сред хората и "при предсрочни избори това нещо има огромен шанс да избухне" и "именно поради тази причина непрекъснато се внушава от т.нар. анализатори – няма смисъл, защото ще бъде същото".

Има огромен глад в обществото за нова формация, която да обере надеждите на обществото, че нещо може да се промени, отбеляза Кольо Колев в предаването "Преди всички". Според него освен евентуалния проект на президента, други политически формации, които ще се явят като алтернатива на сегашното статукво, също ще се намесят в пренареждането на политическата картина.

"Има огромно напрежение отдолу. Към момента те се опитват да натиснат капака отгоре. Недоволството може да избие в такава посока, че им е бедна фантазията."

Резултатите за ПП-ДБ на предсрочни избори ще бъдат "плачевни", поради което те имат "един-единствен шанс – отстъпление". В момента става въпрос за разпределение на властовите позиции, ПП-ДБ нямат избор и ще отстъпват, изрази мнение Кольо Колев за хода на преговорите около ротацията.

Запитан за имиджовите щети за ГЕРБ от участието им в сегашния управленски формат, социологът заяви, че "едните руинират, а другите седят относително стабилно, те са в силна позиция" и без съмнение на парламентарни избори ще се представят добре. Проблемът на ГЕРБ ще бъде в търсенето на партньори, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четата му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14