Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надявам се да намерим сили да сме искрени в скръбта си и спокойни в изборите си"

Пламен Сивов: Отсъствие на обединяващ авторитет в БПЦ ще е голям проблем

"Всеки нов патриарх е жалон в националната ни история"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Разделението в църквата е отражение на разделението в обществото ни. Патриархът беше отрицание на този дух. Той изразяваше друго виждане за обществената реалност". 

Това обясни пред БНР Пламен Сивов, един от учредителите на фондация "Покров Богородичен", автор в портала "Православие.бг" и директор на фондация "Даунтаун", която работи с деца със Синдрома на Даун.

Той припомни времето, когато беше извършен изборът на патриарх Неофит.

"Всички вярващи се радваха. Това е свързано с личността му. Загубихме един достоен патриарх и човек, който беше уважаван и обичан. 

Познавах дядо Неофит като Русенски митрополит. Той беше един от малцината, които заставаха зад идеята за православен портал. Тогава това беше рядкост.

Всеки нов патриарх е жалон в националната ни история". 

Пламен Сивов коментира трудностите пред избора на Сливенски митрополит.

"Ще има нов избор на Сливенски митрополит. Това, което видяхме, е опит на една група църковници, не само митрополити,  да оспорят действащия устав на БПЦ с аргументи, които трябва да бъдат разгледани под лупа. Желанието да се ревизира беше прокарано по един доста неадекватен и груб начин. Създаде се напрежение, което е напълно разбираемо". 

Ролята на патриарха, според сега действащия устав и според нашите традиции, не е някакъв еквивалент на папата, обясни Сивов.

"Нашият патриарх няма особени  привилегии и правомощия. Всичко, което притежава като авторитет и влияние, зависи от неговата личност. И патриарх Неофит, и неговият предшественик патриар Максим бяха хора, които с личния си авторитет успяваха да удържат подобни движения в църквата. Сега едно такова отсъствие на обединяващ авторитет ще е голям проблем. 

Патриарх Неофит беше уважаван без да бъде деспотичен. Беше обичан духовник. Молитвата му беше силна и искрена. Излъчваше мъдро смирение. Беше невероятен певец. Семейството му беше музикално. Следата, която остави с личността и талантите си, е безспорна. 

Вероятно през следващите седмици и месеци ще имаме поводи да се взираме и  възпаляваме от думи и жестове, да гледаме кой църковник какво е казал, с каква кола е дошъл на заседание. Всеки ще намира знаци според собствените си пристрастия. Надявам се да намерим сили да сме искрени в скръбта си и спокойни в изборите си – патриаршески и всякакви други".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последици от руски въздушен удар срещу психиатрия в Харков, 27 април 2024 г.

Русия засилва натиска над енергийната система на Украйна

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Централна и Западна Украйна, което увеличава натиска върху енергийната система. Страната е изправена пред недостиг на противовъздушна отбрана въпреки предвидената военната помощ от САЩ. Въздушният удар е извършен с ракети с голям обсег, включително крилати ракети, изстреляни от руски стратегически..

публикувано на 28.04.24 в 07:41
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като председател на СЕМ

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии. Мандатът ѝ ще е със срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца - до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева, предаде БГНЕС. И председателите на СЕМ на ротация. За по 6..

публикувано на 28.04.24 в 07:33

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:28

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал "От Лазарица до Гергьовден". На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждане 1908“..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици...

публикувано на 28.04.24 в 05:23

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42