Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският министър на отбраната не се отказва от офанзива срещу Рафах

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските военни заявиха, че се опитват да "наводнят" ивицата Газа с помощи. Втори кораб с хранителни продукти за бедстващите палестинци анклава се подготвя да отплава от кипърското пристанище Ларнака, натоварен с 300 тона хранителни продукти. 

След като Съединените щати многократно призоваха Израел да се справи с хуманитарната криза в Газа, американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че се работи усилено за морския коридор за доставяне на помощи. 

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър се обяви за предсрочни избори в Израел.

Израел трябва да направи "значителни корекции", за да постигне траен мир с палестинците, заяви лидерът на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър, който определи като "сериозна грешка", ако правителството на Нетаняху продължи да отхвърля решението за две държави. Шумър, който е най-високопоставеният еврейски политик в Съединените щати, призова за провеждането на предсрочни избори в Израел, тъй като "много граждани са загубили доверието в кабинета".

На свой ред държавният секретар Антъни Блинкън потвърди, че въпреки усилията на израелското правителство да защити Израел от заплахата, която представлява "Хамас", то трябва да превърне сигурността на цивилните и хуманитарната помощ за хората в нужда в свой приоритет. След конферентен разговор с представители на Кипър, Великобритания, Обединените арабски емирства, Катар, ЕС и ООН за организирането на морски коридор за доставка на хуманитарна помощ за жителите на Газа Блинкън подчерта: 

"Този коридор ще позволи разпределението на до 2 милиона пакета хранителни продукти, лекарства и друга хуманитарна помощ на ден, но ще отнеме време, въпреки че работим усилено. И искам да подчертая: помощта през този коридор е само допълнение, а не заместител на други начини за изпращане на хуманитарни доставки в Газа". 

Независимо от международния натиск израелският министър на отбраната Йоав Галант намекна, че не се отказва от офанзива срещу най-южния град в ивицата Газа - Рафах, където са се струпали над два милиона палестинци. 

"Терористите няма къде повече да се скрият", написа Галант в социалната мрежа "Х".

Необичайно критично за израелски военен, бригаден генерал Дан Голдфус, който командва израелските сили в град Хан Юнис, призова израелското правителство да е "на висотата" на войниците, които се бият в Газа. Пред журналисти генералът се обърна към политическите лидери с критика, че "не всеки участва" във военните действия, имайки предвид ултраортодоксалните евреи, които могат да се освобождават от военна служба. По-рано министърът на отбраната Галант представи реформа, с която да отпадне тази възможност. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55
Протест на близки на Пейо Пеев се провежда пред Съдебната палата, 21 май 2024 г.

Протест на близки на убития Пейо Пеев пред Съдебната палата в София

Близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, където Софийският апелативен съд решава да пусне ли от ареста бившата дипломатка Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си - съпругата на Пеев Габриела Савова, е причинила смъртта на му, а след това двете са се опитали да..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Яна Стефанова: Искаме да се докоснем до историята на площад "Славейков"

Пешеходни обиколки около площад "Славейков" на исторически сгради, в които са живели литературни класици, автори, представители на интелигенцията и културата, ще се проведат на 24 май в София. Емблематичният площад традиционно се превръща в средище на литература, култура, история и образование за Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

ЦИК прие методическите указания за вота: За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията..

публикувано на 21.05.24 в 10:36

МОН дава 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемна матура"

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това..

публикувано на 21.05.24 в 10:06

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния..

публикувано на 21.05.24 в 09:47