Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки нови жертви на войната в Украйна, а Путин се готви за нов мандат

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Войната на Русия срещу Украйна взе десетки нови жертви, докато Владимир Путин се подготвя за поредния си мандат в Кремъл. Задействан беше морски хуманитарен коридор за Ивицата Газа, докато усилията за постигане на ново примирие все още не дават резултат.  На миротворците посвети наградата си изпълнителят на главната роля във филма "Опенхаймер", след като лентата за живота на създателя на атомната бомба спечели най-много "Оскар"-и. Първото в света законодателство, регулиращо изкуствения интелект, беше одобрено от Европейския парламент. Това са само част от международните новини, които привлякоха вниманието на световната общност.

По близкоизточната тема се открои задействането на първия морски хуманитарен коридор в помощ на бедстващото население на Ивицата Газа. Първият кораб, отплавал от кипърското пристанище Ларнака, достави близо 200 тона храна, вода и медикаменти. Мисията е организирана от базираната в САЩ благотворителна организация "Уърлд Сентръл Китчън", чийто представител Хуан Хименес изтъкна значението на предприетата стъпка:

Мисията е финансирана предимно от Обединените арабски емирства. Корабът е предоставен от испанската благотворителна организация "Оупън Армс", а натоварените на него контейнери с помощта бяха проверени и от представители на Израел - изискване на еврейската държава с цел да бъде гарантирана сигурността.

За първи път от три седмици беше използван и нов сухопътен маршрут за доставка на храни до северната част на Ивицата Газа. В анклава влязоха шест камиона на Световната програма на ООН по прехраната. Това става на фона на силен международен натиск върху Израел, който силно ограничи доставките на помощи по суша. Тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън отново подложи на критика Израел заради големия брой цивилни жертви и недостатъчната хуманитарна помощ за Газа. Независимо, че потървди американската подкрепа за еврейската държава Байдън заяви, че с действията си израелският премиер Бенямин Нетаняху повече вреди на собствената си страна, отколкото й помага:

Тези констатации на Байдън бяха отвхвърлени от Нетаняху, който одобри плановете за военна операция среущ позиции на Хамас и в град Рафах - на границата на Ивицата Газа с Египет, въпреки предупрежденията на ООН, че подобна операция би била катастрофа. На масата за преговори е новото предложение на "Хамас" за примирие, а именно - да бъде прекратен огънят, като бъдат освободени жени, деца, възрастни и болни заложници, а в замяна от израелски затвори да бъдат пуснати няколкостотин палестински затворници. На следващ етап, според "Хамас", може да се стигне да освобождаване на всички заложници и затворници, но при условие, че Израел се изтегли от Ивицата Газа - нещо, което Тел Авив отхвърля като нереалистично.

От тази седмица палестинската автономна власт на Западния бряг на река Йордан има нов премиер. На този пост президентът Махмуд Абас назначи дългогодишния си икономически съветник Мохамад Мустафа, който е завършил бизнес администрация в Съединените щати. Това беше изтълкувано и като знак, че палестинският президент е склонен да се вслуша в призивите от Вашингтон за дълбока реформа в Палестинската администрация - така е в един момент тя да бъде способна да управлява и в Ивицата Газа.

От тази седмица пред щаб-квартирата на НАТО в Брюксел се вее и знамето на най-новата, 32-ра членка на Североатлантическия алианс - Швеция. След почти 200 години неутралитет тя се присъединява към най-успешния и най-силния Алианс в историята, отбеляза на церемонията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Международните новини, които привлякоха най-голямо внимание през отминаващата седмица, слушайте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Минчев

Никола Минчев отрича да е замесен в отписването на Кирил Петков от "Да запазим Корал"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев отрече пред БНР да е замесен в казуса "Да запазим Корал": "По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на "Да запазим Корал". За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин". По-рано пред..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.

Раждаемостта се увеличава с малко над 1% през миналата година спрямо 2022-а, а смъртността спада с близо 15%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за населението и демографските процеси през 2023-та година. Въпреки че описаните тенденции звучат позитивно, застаряването на населението продължава. Вече в България живеят под..

публикувано на 29.04.24 в 13:00
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Мартин Божанов - Нотариуса

АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР

Мартин Божанов-Нотариуса е бил "информатор" на МВР става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Документите бяха разпространени от организацията Антикорупционен фонд. Справката съдържа свидетелства за упражнявано влияние върху магистрати, както и за връзки с Петьо Петров - Еврото. Мартин Божанов-Нотариуса е..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Си Цзинпин

Париж потвърди предстоящата визита на Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин ще бъде на 6 и 7 май на държавно посещение във Франция, за да обсъди войната в Украйна с френския си колега Еманюел Макрон, който ще го отведе също в Пиренеите в Южна Франция за кратко "бягство" в по-неофициална част от визитата, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от АФП. Будапеща очаква Си Цзинпин през..

публикувано на 29.04.24 в 12:35
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес остава на премиерския пост в Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще остане на премиерския пост, след като миналата седмица заяви, че обмисля да подаде оставка. Снощи хиляди поддръжници на неговата Испанска социалистическа партия призоваха Санчес да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да реши бъдещето си. Той..

публикувано на 29.04.24 в 12:13

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40