Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин остава на власт поне до 2030 г.

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин спечели с над 87 на сто от гласовете президентските избори в Руската федерация.

От РИА Новости и ТАСС уточняват, че по данни на Централната избирателна комисия при обработени 95 процента от протоколите - за него са гласували 87,32 на сто от гласовете. 

По предварителни данни - за настоящия държавен са дали своя глас между 88 и 95 на сто от хората в определяните от властите като "нови региони".

От информацията, публикувана на сайта на руската Централна избирателна комисия, става ясно, че на второ място е кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов с 4,23 процента подкрепа, следван от кандидата на партията "Новите хора" Владислав Даванков с 3,79 процента. На последното четвърто място е кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,19 на сто от гласовете.

Резултатите гарантират, че руският президент ще остане на власт поне до 2030- година.

В реч снощи Владимир Путин каза, че приоритет за страната му трябва да бъдат задачите, свързани с наричаната от Москва "специална военна операция" в Украйна.

По думите му, в бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но "в такъв случай светът ще бъде на крачка от Трета световна война, от която никой не е заинтересован".

Путин отправи и благодарност към на руснаците, които отидоха да гласуват, като каза, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно.

В изказването си от предизборния щаб Путин за първи път нарече руския опозиционер Алексей Навални по име. Президентът каза, че малко преди "печалното събитие", както определи смъртта на Навални, "едни колеги, не сътрудници от администрацията", му казали, че има идея за размяна на Алексей Навални за затворници от западни държави и той се съгласил. 

Вчера многолюдни опашки - по призива на последователите на опозиционера Алексей Навални - се извиха пред посолствата и консулствата на Руската федерация - в Берлин, Париж, Хага, Вилнюс, Истанбул и други градове по света - с плакати и възгласи срещу Владимир Путин.

По думите на руския президент обаче организираният срещу протест от опозицията не е имал никакъв ефект.

Стотици руски граждани се наредиха по обед пред посолството на Руската федерация, където беше единствената избирателна секция у нас.

Украински организации и Гражданско движение БОЕЦ организираха протест до посолството.

"Няма и не може да има легитимност в тази имитация на избори. Това лице трябва да бъде изправено пред съда в Хага. Това трябва да постигнем," заяви украинският президент Володимир Зеленски по адрес на Путин.

Тези избори не бяха "нито свободни, нито честни", след като Путин затвори едни от опонентите си, а на други попречи да кандидатстват, заявиха от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Германското външно министерство определи вота в Русия като "псевдоизбори", а резултата - като очакван, предвид цензурата и репресиите.

В Лондон външното министерство отбелязва, че с "незаконното провеждане на изборите" в окупираните части на Украйна руското ръководство е демонстрирало, че не е заинтересовано от търсенето на мир.

Днес се навършват 10 години от анексирането на Крим от Руската федерация.

На днешния ден през 2014 г. Путин подписа договора за присъединяването на Крим към Русия.

Тогава руският лидер заяви, че не планира да завзема други части от Украйна.

Два дни по-рано - на 16 март 2014-а -  в Крим и Севастопол беше проведен референдум за статута на полуострова.

Москва отрича да е анексирала Крим -  според официалната власт става дума за "възстановяване на историческата справедливост". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32