Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За филма на Аки Каурисмаки "Паднали листа" Алма Пьойсти е номинирана за "Златен глобус"

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Посланието на филма е - "Изкуството на грижата за другия"

Алма Пьойсти
Снимка: Личен архв

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата човешки същества, които опитват да победят неблагоприятните условия, в които се намират, за да бъдат заедно. 

Филмът спечели наградата на журито във филмовия фестивал в КАН, а Алма получи няколко много престижни номинации, които я превърнаха във водещ европейски артист. 

Как обаче историята на „Паднали листа“ стига до нея:

"Получих възможност да прочета сценария. Първо бях поканена на обяд с Аки Каурисмаки и той представи пред мен и колегата Юси Ватанен, който изпълнява главната мъжка роля, своя проект. Около година по-късно получихме сценария. Той беше напълно завършен и съвършен. Нямаше какво да се добави или променя. Беше просто поезия. Беше трогателен, но и прецизен в описанието на героите, ситуациите, историята. И толкова забавен – режисьорът ни има уникално чувство за хумор. Можехме напълно да се доверим на този сценарий, както и на Аки Каурисмаки".

„Паднали листа“ е от филмите, които с малко думи казват много на публиката си.

"Мисля, че това е най-трудното нещо за постигане. Много е лесно да пишеш дълго, трудно е да пишеш кратко. Трудно е да съкращаваш, за да разбереш къде е оптималният минимум. С колко най-малко можеш да постигнеш изразителност. Струва ми се, че това е основен въпрос във всяко изкуство. Аки Каурисмаки е изключително добър в това".

Какво общо намира Алма Пьойсти с героинята си във филма?

"Струва ми се, че общото е, че и двете работим много здраво. Способни сме да се грижим за себе си. Много се възхищавам на Анса, на нейната способност да вижда доброто както в хората, така и в кучетата. Дори и тогава, когато никой друг не го вижда. Струва ми се, че това е нейната свръхсила"

"Паднали листа" е филм, в който двама самотници се опитват да намерят път един към друг. На фона на актуалната политическа обстановка.

"Те живеят тежък живот. Но мисля, че посланието на режисьора е свързано със силата на състраданието. Докато ни е грижа един за друг, има смисъл. Главните герои работят в една система, която поглъща хората и не се интересува от тях. Те обаче се подкрепят. В това е посланието на филма – в изкуството на грижата за другия".

Ще успее ли на вид старомодната романтика, да надживее съвременните проблеми, през които преминаваме?

"Надявам се. Това е една любовна история, в която има повече сол отколкото захар. За това е и толкова убедителна. Защото говори честно за всяка трудност пред която се изправяме. Самотата е реален проблем с който хората се сблъскат. Ако човек има силата да се отдаде на любовта, тогава, когато такава възможност му се представи, то, може би има някаква надежда. Струва ми се, че в тези тежки времена, в които живеем имаме нужда да разказваме такива истории".

Паднали листа

За силата да победиш себе си заради някой друг.

"Анса взима едно много модерно решение. Тя казва на своя партньор: Ти имаш проблем с който аз не мога да живея и само ти трябва по някакъв начин да можеш да го преодолееш, за да споделим живота си. Аз не мога да ти помогна. Това е едно много зряло решение. Понякога, човек е изкушен да си мисли, че може да помогне на другия да реши своите проблеми. Това, което се получава е, че и той затъва в проблемите на другия, вместо да му помогне да ги решат. Това е едно много трудно решение за нея. Но и много здравословно. И необходимо."

За ролята си в „Паднали листа“ Алма получава номинация за една от най-големите филмови награди в света – „Златен глобус“. Тя става една от дамите оценени в категорията „Най-добра актриса в комедия или мюзикъл“ и се оказва в компанията на Марго Роби, Натали Портман и Дженифър Уорънс. Как актрисата разбира новината?

"Бях в много подобна ситуация на тази. Бях в Париж и давах интервюта за един друг филм. И изведнъж някой нахлу и каза - Номинирани сме за Златен глобус. Помислих си – филмът е номиниран за Златен глобус – чудесно. Когато излязох от интервюто, разбрах, че и аз съм номинирана за ролята си. Не можах да повярвам. Беше нереално преживяване. Много ми хареса това, че филмът бе номиниран в категорията „мюзикъл или комедия“. Тоест „Паднали листа“ се състезава наравно с филм като „Барби“. Мисля, че това е великолепно и показва докъде може да ни отведе хуморът.

Човек никога не може, а и не бива да очаква успехът на един филм. Можеш да се фокусираш върху работата си и да се опиташ да я свършиш колкото се може по-добре. Имахме шансът да работим с легендарен режисьор, който прави филми от 40 години и е обичан от зрителите по целия свят. Беше невероятна възможност да работя с него. Фокусът ми бе върху това да се съсредоточа и да свърша работата си колкото се може по-добре", сподели специално да предаването "Понеделник вечер" Алма Пьойсти.

"Паднали листа" е един от задължителните филми, които да видите в програмата на София Филм Фест. Защото е искрена, човешка и забавна история, която ще ни покаже, че магията на човешките взаимоотношения още не е изгубена. И няма да бъде – поне докато вярваме един в друг. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51