Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е реалистично

Жан-Франсоа Дофан
Снимка: БТА

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е реалистично, заяви ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофан. Редовната мисия на фонда оцени икономиката ни на ръст от 2,7 процента за тази година.

Инфлацията се очаква да бъде 3,5 на сто.

Според Дофан, присъединяването към еврото ще намали част от рисковете пред българската икономика. Сред препоръките на фонда в дългосрочен план е премахването на максималния осигурителен праг и въвеждането на прогресивна скала при подоходното облагане.

Дофан предупреди, че кредитите в жилищния сегмент растат твърде бързо, но определи взетите от МВФ мерки като правилни. 

Демографската картина и състоянието на пенсионната система изискват структурни промени в начина на финансирането й, убедени са от Международния валутен фонд.

"Знаем, че има много по-сериозно избягване на данъци при хората, които получават по-високи доходи. В същото време България е страната с най-сериозно неравенство, което означава – екстремна бедност от една страна и заможни, които или не се облагат, или плащат много малко".

Така Дофан аргументира премахването на максималния осигурителен праг и въвеждането на прогресивна подоходна скала – идеи, които МВФ неведнъж е представял. Някои от тях изискват по-дългосрочен подход, но други – като възстановяването на 20 % ДДС ставка за ресторантьорите, могат да бъдат приложени веднага, смята Дофан, който призова за повече инвестиции в инфраструктура, здравеопазване и образование.

И още: 

"Подобряването на дигиталната грамотност на работещите хора. Това е много важно, особено когато очакваме, че изкуственият интелект ще промени съществено работните места".

Реформите трябва да продължат и след присъединяването на страната към еврозоната, което е реалистично да се случи догодина, коментира още Дофан, като изброи и част от позитивите от въвеждането на еврото – без такси за превалутиране и най-важното – участие в общата парична политика.

"С валутния борд през последните 25 години България в голяма степен се е отказала от контрола върху собствената си парична политика. Когато България стане част от еврозоната, ще има място на масата за вземане на решения за паричната политика, която пряко се отразява върху икономиката на страната. Има много позитивни аспекти, които носи със себе си присъединяването към еврозоната".

Дофан определи като правилни мерките на БНБ за овладяване на ръста при заемите в сферата на недвижимите имоти, но препоръча внимателно да се следи развоя на този сегмент от кредитирането. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилираните са 945 (39,80%), а 1429 са професионални (60,19%). Това стана известно на днешното заседание на Отрасловия съвет по образование, който утвърди предложеното от Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе..

публикувано на 29.04.24 в 19:13
Ирене Мария Планк, Димитър Главчев и Олеся Илашчук

Димитър Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйна

България остава последователна в подкрепата си за Украйна и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това е заявил служебният премиер Димитър Главчев на среща с посланиците на Украйна и на Германия - Олеся Илашчук и Ирене Мария Планк.  Главчев е получил покана за участие в Конференция за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в..

публикувано на 29.04.24 в 19:05

Най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 29.04.24 в 19:05
Доц. Мартин Иванов

"Бившите хора" на концлагерна България" - над 300 интервюта и мемоарни разкази за съдбите на близо 500 000 души

"Бившите хора" на концлагерна България" – книга за памет, книга за хора, чиито гласове все още не са достигнали до нас.  Неин автор е доц. Мартин Иванов , историк и специалист по българска стопанска история на ХХ век. По покана на Регионалния исторически музей и на Адвокатската колегия в Силистра той представи събраните в книгата над..

публикувано на 29.04.24 в 19:03

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52

Нов член на УС на "Пътна инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова назначи за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Атанасов. Той е магистър по специалността „Пътно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пет години е бил  управител на общинска фирма „Благоевград..

публикувано на 29.04.24 в 18:36