Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров категоричен – не познавал Мартин Божанов - Нотариуса

Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отрече да познава или да е бил част от групата на сочения за лобист в съдебната система Мартин Божанов - Нотариуса. 

Пред Висшия прокурорски съвет, от който беше изслушан по негова молба, отрече и  да има принос за кариерното развитие на свързвания с аферата "Осемте джуджета" бивш следовател Петьо Петров - Пепи Еврото.

Цацаров говори пред кадровиците около 40 минути. 

На твърдения на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че е с принос за израстването на Петьо Петров-Еврото, припомни, че при него той е бил освободен, но е тръгнал нагоре при предшественика му Борис Велчев и се самоцитира от деня на освобождаването на Петров през 2015 година. 

Цацаров отрече да има нещо общо със задържането през август 2020 г. на Веселин Денков: 

"Нямам обаче и каквато и да е информация за причините за това задържане, нито съм имал възможност да я получа от тогавашния главен прокурор в рамките на изключително оскъдната ни служебна кореспонденция тогава. По нито едно дело, свързано с Веселин Денков, на КПКОНПИ-Дирекция "Противодействие на корупцията", не са  възлагани от Специализираната прокуратура каквито и да е оперативни действия. Между другото към онзи период Дирекцията почти бездействаше поради липса на каквито и да е възлагателни действия от прокуратурата".

Цацаров отрече и да е пращал до медии флашки с компрометиращи материали срещу Цариградска и призова, ако друг от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият главен прокурор опроверга и други изявления на съдийката, но изрично подчерта, че не оправдава случилото се с нея, което определи като "недопустимо".

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха между среща от август 2020 година на Веселин Денков с него - вече в качеството му на шеф на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Той каза още, че Комисията е правила проверка по разследването "Списък за бърз контрол", в което за първи път беше осветено влиянието на Нотариуса в съдебната система. Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата - тогава ръководена от Иван Гешев, но какво е последвало Цацаров не знаел, заради "оскъдните му контакти" с неговия предшественик.

Бившият главен прокурор отрече да познава или да е бил част от групата на сочения за лобист в съдебната система Мартин Божанов - Нотариуса. Божанов беше разстрелян показно в края на януари. Въпреки, че още през 2020 година за него говори съдия Владислава Цариградска, а година по-късно - за проблемите си с него  - в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол"  разказаха Веселин Денков и Ивайла Бакалова, оказа се, че масово политици и магистрати са узнали за Нотариуса след убийството му.

"Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го виждал, като главен прокурор не съм имал информация, включително предоставена по официален път било от МВР, било от ДАНС" каза пред кадровиците Цацаров, но стана ясно, че вече в качеството си на  шеф на Антикорупционната комисия е знаел и е проверял изнесеното в разследването на Антикорупционния фонд.

Обяснения са били снети от споменати в него - самият Божанов, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Георги Ушев,  Емил Писков и Яне Янев. След това единодушното комисията е взела решение да изпрати материалите на прокуратурата, вече ръководена от Иван Гешев

Според Цацаров би било добре, след като е изслушала Денков и Бакалова, временната комисия за "Нотариуса" да изслуша и бившия депутат Яне Янев:

"Господин Янев твърди за "списък за бърз контрол". Господин Янев намесва имената на тогавашен премиер и тогавашен министър на финансите. Господин Янев твърди, че 2 пъти се е срещал с мен, за да урежда проблемите на Веселин Денков. Господин Янев твърди, че знае за разпореждания, които тогавашният главен прокурор - Гешев, е раздавал по отношение на делата на Денков. Е няма ли някой да покани господин Янев, за да попита: "Казахте ли го, не го ли казахте" и "Ако е истина, откъде черпите всичко и това ще го потвърдите ли?". Аз мисля, че това е изключително наложително". 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. А спечелилата и парламентарните, и..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен пехотен полк и в други военни формирования. Церемонията днес бе тъжна, може би и заради..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност...

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46