Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският законопроект за Руанда получи още поправки от Камарата на лордовете

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската Камара на лордовете нанесе нови поражения на правителството по законопроекта за Руанда за депортиране на мигранти. Седем нови поправки, включително такава за "гарантиране на надлежно зачитане" на вътрешното и международното право, бяха гласувани от лордовете.

Гласуването в Камарата на лордовете означава, че законопроектът отново се връща в Камарата на общините, което означава, че приемането на законодателството вероятно ще бъде отложено за по-късно, защото депутатите ще излязат във Великденска ваканция до 15 април. Мярката има за цел да съживи плана на правителството за изпращане в Руанда на мигранти, търсещи убежище на Острова. В проектозакона се заявява, че източноафриканската страна е безопасна, след като полетите за депортиране бяха спрени по-рано от решението на Върховния съд именно за това, че Руанда не е сигурна страна  и това може да доведе до нарушаване на човешките права. 

Схемата е ключова в обещанието на премиера Риши Сунак да спре "малките лодки" през Ламанша. Сунак и правителсвото продължават да се надяват, че първите полети за Руанда ще тръгнат през пролетта, но сега това изглежда малко вероятно. Постоянното прехвърляне на законопроекта от едната в другата камара е известно като процеса на "пинг-понг", който продължава, докато депутатите и благородниците не съгласуват окончателна взаизмно приемлива формулировка на закона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон...

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Изглед към сградата на британския парламент

Проект за неуспелите кандидати за убежище на Острова: 3000 паунда и доброволно преместване в Руанда

На неуспелите кандидати за убежище в Обединеното кралство ще бъдат предложени до 3000 паунда, за да се преместят в Руанда съгласно нова доброволна схема. Планът, за който за първи път съобщи в. "Таймс", е смятан за вариант на съществуваща..

публикувано на 13.03.24 в 11:24
Риши Сунак

Законопроектът за изпращане на мигранти в Руанда срещна пречки в Камарата на лордовете

Британският премиер Риши Сунак претърпя късно снощи редица значителни поражения в Камарата на лордовете при гласувания по спорния законопроект за изпращане на мигранти в Руанда. Членовете на Камарата на лордовете гласуваха пет поправки, които, ако бъдат..

публикувано на 05.03.24 в 05:17
Изглед към сградата на британския парламент

Британска парламентарна комисия критикува мигрантския план "Руанда"

Във Великобритания съвместната парламентарната комисия по правата на човека обяви, че планът на правителството да изпрати в Руанда някои търсещи убежище на Острова е "абсолютно несъвместим" с гаранциите за правата на човека и че законодателството..

публикувано на 12.02.24 в 12:01

Граждани на Руанда получили бежански статут на Острова

Разследване на вестник "Обзървър" разкрива, че четирима граждани на Руанда са получили статут на бежанци в Обединеното кралство поради "основателни" опасения от преследване, докато правителството спореше в съда и парламента, че източноафриканската..

публикувано на 28.01.24 в 08:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от..

публикувано на 16.05.24 в 18:36

Си и Путин: Да се спрат всички действия, които допринасят за продължаване на боевете в Украйна

В Пекин председателят на Китайската народна република Си Цзинпин посрещна с почести президента на Русия Владимир Путин на първото му посещение зад граница през новия му мандат в Кремъл. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 16.05.24 в 18:27
Министърът на вътрешните работи на Словакия Матуш Шутай Ещок дава информация по случая с покушението срещу премиера на съвместна пресконференция с други членове на словашкия кабинет, Братислава, 16 май 2024 г.

Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо

Състоянието на простреляния вчера премиер на Словакия Роберт Фицо остава тежко, съобщи днес вицепремиерът на страната Роберт Калиняк след извънредно заседание на Съвета за сигурност и на правителството.  Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо..

публикувано на 16.05.24 в 18:09
Лукаш Зорад (в средата) по време на демонстрация в солидарност с убития разследващ журналист Ян Куциак

Кой е човекът, задържан за стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо?

Кой е поетът, който се опита да убие словашкия премиер? Има ли нещо общо с демократичната опозиция на Роберт Фицо?  Това коментира пред БНР Лукаш Зорад , програмен директор и консултант по езика на омразата и дерадикализацията на словашката..

публикувано на 16.05.24 в 18:06

Още месец забрана за износ на инсулини

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева удължи с още един месец забраната за износ на инсулини и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици за деца.  Министър Кондева мотивира заповедта си с данни за нередовни доставки...

публикувано на 16.05.24 в 17:58

Бивш премиер катастрофира с кола на НСО

В 17:30 часа на входа на Аксаково е катастрофирал автомобил на НСО, в който се е возил съпредседател на политическа коалиция и бивш премиер.  От "Продължаваме промяната" съобщиха, че в автомобила е пътувал Кирил Петков, който не е..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски отиде в Харков

"Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!".   Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с..

публикувано на 16.05.24 в 17:50