Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е човекът, задържан за стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо?

Лукаш Зорад: Нападателят е имал връзки с паравоенната организация "Словашки браници"

| Интервю
Снимка: АП/БТА

Кой е поетът, който се опита да убие словашкия премиер? Има ли нещо общо с демократичната опозиция на Роберт Фицо? 

Това коментира пред БНР Лукаш Зорад, програмен директор и консултант по езика на омразата и дерадикализацията на словашката организация Партньори за демократична промяна (PTDC - Partners for Democratic Change).

Лукаш Зорад (в средата) по време на демонстрация в солидарност с убития разследващ журналист Ян Куциак

Кое от двете е вярното - че стрелецът е с прозападни или с проруски възгледи? 

Това, което знаем за обвинения за стрелбата, е, че той е 71-годишен пенсиониран миньор, по-скоро е работил в мините в Хандлова, където е станала стрелбата, и бивш охранител в търговски център. Членувал е и в Словашката асоциация на писателите, тъй като е писал поезия, сред която може да се намерят и такива стихотворения, които открито говорят срещу ромската общност в Словакия. Разпространиха се слухове, че той е член на прозападната либерална партия "Прогресивна Словакия", но в официалното си изявление партията заяви, че този мъж няма никаква връзка с нея. Той определено не е техен член. Стрелецът обаче има някаква връзка със “Словашки браници” – Slovenskí Branci - полулегална паравоенна група, която открито агитираше срещу миграцията и често показваше симпатии към Русия.


Как този опит за убийство на премиера на страната ще повлияе върху политическия живот?

Все още е рано да се каже какво влияние ще окаже това върху политическия живот в Словакия. Всички политици от всички партии, включително словашкият президент, осъдиха нападението и пожелаха на министър-председателя бързо възстановяване. Всички са шокирани и всички знаем, че този вид насилие няма място в никое общество. Единственото, на което се надявам, е, че това ще заличи политическите различия за известно време и ще накара всички политически партии да се обединят и да покажат, че има форма, която е по-важна от политическата борба и ще се опитат да успокоят ситуацията. Всички се опитваме, включително и полицията, която моли влиятелните хора да изключат всякакви онлайн дискусии, които биха могли да поляризират дебата и да ескалират ситуацията.

Знаем, че след изборите в Словакия за парламент през 2023 г. и президентските през тази има сериозни тревоги сред гражданското общество и че медиите са изправени пред огромното предизвикателство да загубят своята редакционна независимост от правителството. Смятате ли, че този атентат ще се използва за допълнително задушаване на гражданските свободи?

Да, но това е различно. Словашкото гражданско общество публикува голямо изявление с петиция срещу насилието, която вече е подписана от над 3000 души и броят подписи продължава да расте. Медиите също вършат много добра работа. Има индикации, че определени групи хора ще се опитат да злоупотребят с това ужасно събитие точно за да продължат да преследват гражданското общество, което заедно с медиите и политическата партия "Либерална Словакия" е обвинявано за нападението. Но истината е, че нападателят не е свързан с никого от демократическата проевропейска либерална опозиция и всички са единни срещу всяко насилие.

Интервюто на Ирина Недева с Лукаш Зорад в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС няма да има свой представител в 50-ото НС от Пловдив

Движението за права и свободи няма да има свой представител в 50-ото НС от Пловдив. Предстои да стане ясно какви ще са разместванията в редиците на спечелилите в града ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които съответно имат 4 и 3 мандата. Общо за Пловдив мандатите са 12. От Пловдивската листа на ГЕРБ-СДС към парламента се отправят: Бойко Борисов, Даниела Дженева, Георги..

публикувано на 12.06.24 в 16:21

Локомотив се запали на жп гара в Бургас

Пожар е възникнал в локомотива на бързия влак София - Бургас  в района на жп гара Владимир Павлов в Бургас.  Пътниците са евакуирани, няма пострадали. Два противопожарни автомобила и шестима огнеборци са потушили огъня.  Заради настъпилото произшествие пътническият влак от Сливен, който трябваше да пристигне на гара Бургас в 16.00 часа,..

публикувано на 12.06.24 в 16:11

Разногласия в ПП-ДБ оставили коалицията без мандат в Кюстендил

Разграничаването, противопоставянето, дори противоборството по някои от въпросите вътре в коалицията, провалили ПП-ДБ в 10 МИР-Кюстендил и формацията, остава без депутат в 50-ото Народно събрание, коментират активисти. Резултатът на коалицията за региона е 3 527 гласа, 10,37%, четвърто място - след ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС.  Както БНР вече..

публикувано на 12.06.24 в 16:03
ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали

На фона на голям отлив на избиратели: ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали

ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали след изборите 2 в 1. Партията получава подкрепата на малко над 55 000 избиратели, което е 78% от гласувалите.  Според политолози това е резултат от стратегията за водене на изборна битка и заедно с това е показател за новото начало в Движението. Интригата сега е дали при толкова висока подкрепа..

публикувано на 12.06.24 в 15:47
Еманюел Макрон

Макрон: Не искам да давам на крайнодесните ключа за властта

Френският президент Еманюел Макрон призова към обединение срещу крайните политически сили на предсрочните парламентарни избори в края на месеца. Той изложи позицията си на пресконференция четири дни след разпускането на парламента заради победата на крайната десница на евровота. "Не искам да давам на крайната десница ключовете към властта..

публикувано на 12.06.24 в 15:44

Как изграждаме държавност, излизайки от една голяма империя?

Избори у нас е имали и преди Освобождението, дори и по време на румънската окупация в Южна Добруджа. Исторически проучвания показват, че в онези години в българското Народно събрание не са попадали случайни хора , но и че тогава е съществувало понятието политическа мрежа. Дори честото провеждане на избори днес не е прецедент . За две..

публикувано на 12.06.24 в 15:24
Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров

Зафиров: БСП би подкрепила експертен кабинет

Пред БНТ от БСП обявиха, че биха влезли в преговори за съставяне на експертен кабинет с мандата на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС.  Заместник-председателят Атанас Зафиров допълни, че партията няма да подкрепи правителство, оглавявано от Бойко Борисов. "Възможно е да подкрепим кабинет, стига този кабинет да отговаря на вижданията и..

публикувано на 12.06.24 в 15:12