Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова - гост на Конския Великден в румънския Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на традиционния празник Тудорица - Конски Великден на българите в румънския град Търговище.

Първите 57 български фамилии се заселват в румънския окръг Дъмбовица преди 172 години. Българският обичай Тудорица е част от културното наследство на малцинствата в Румъния. Конски Великден празнуват само в румънския град Търговище, където живеят близо 700 етнически българи.

"Конски Великден, или Тудорица, представлява центъра на живота на българската общност в Румъния, разказва отец Кирил, представител на Българската патриаршия в Румъния", казва отец Кирил, представител на Българската патриаршия в Румъния.

Българите в Търговище празнуват Туродица в първата събота на Великия пост.

"Има цял квартал, наречен "Матей войвода", населен с българи. В храма Св. Нифон, построен от българи, се отслужва молебен и се благославят хлебчета, колачета им казват. След това се освещават конете и градинарите. С каруците се отива от храма Св. Нифон до Културния дом, където е центърът на сдружение Заедно на българите в Търговище. И там започва надпревара с коне", разказва още отец Кирил.

Празникът включва фолклорна програма с участието на танцови ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Баловете в София започнаха

Абитуриентските балове в София започнаха. Слушатели на "Хоризонт" алармират, че  въпреки предупрежденията на МВР абитуриенти се разхождат по уличните платна в центъра на града в опит да стигнат до луксозните ресторанти, в които ще отбележат паметното в живота им събитие. Движението на места също е затруднено.

публикувано на 25.05.24 в 18:28

750 са абитуриентите във Велико Търново

Велико Търново изпраща тази година 750 абитуриенти. Младите хора минават по 200-метров червен килим пред театъра. Кметът Даниел Панов връчи лентите на пълните отличници. Най-много - 23-ма, са тези от Езиковата гимназия. Дефилетата са съпроводени и с концерти на ученическите оркестри.

публикувано на 25.05.24 в 17:20

Възпоменателен митинг и историческа възстановка край Рибарица в знак на почит към Георги Бенковски

С възпоменателен митинг и историческа възстановка в местността Костина, край тетевенското село Рибарица беше почетена паметта на един от ръководителите на Априлското въстание Георги Бенковски по повод 148-годишнина от гибелта на войводата. Пред паметника на Бенковски до лобното му място край река Костина бяха поднесени венци и цветя. Във..

публикувано на 25.05.24 в 17:17

Радев призова и Унгария да настоява Скопие да спазва критериите по пътя си към ЕС

България и Унгария подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани, но на основата на дълбоки реформи, на изпълнение на Копенхагенските критерии за членство и развитие на реални добросъседски отношения. Това посочи президентът Румен Радев след среща в Будапеща с унгарския си колега Тамаш Шуйок: "А да не бъдат само в резултат на..

публикувано на 25.05.24 в 17:05
София (25 май 2024) След участието си в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дават брифинг.

Български призив за засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани

С призив от българска страна за засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани започна пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. София е домакин на срещата.  За хибридни и дезинформационни заплахи покрай евроизборите у нас предупреди служебният министър на отбраната. И затова Запрянов отбеляза важността на..

публикувано на 25.05.24 в 16:51

Таксиметровият синдикат в безсрочен протест заради закрити стоянки в София

Безсрочният протест на Таксиметровия синдикат продължава, като се поставят знаци на закритите от Общината таксиметрови стоянки. Това заявиха от синдиката. В зона "Център" от 68 места за таксита, на които автомобилите да спират, за да бъдат наемани от клиенти, са останали 47. От бранша твърдят, че имат трудности заради унищожената таксиметрова..

публикувано на 25.05.24 в 16:35
krediti

Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити у нас

Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити, след решение на Съда на Европейския съюз по запитване, постъпило от България. Потребителите търсят правата си, заради становище на Европейския съд, в което се посочва, че ако допълнителните такси по потребителските кредити не са включени в годишния процент на разходите, длъжникът връща само..

публикувано на 25.05.24 в 16:27