Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е удължило срока на договора за хранене на военните по време на учения

Снимка: Стоян Радев

Правителство в оставка е удължило срока на договора за хранене на военните по време на учения. Това става ясно от стенограмата на едно от последните заседания.

Договорът, подписан преди година с една от големите търговски вериги, е трябвало да изтече в края на този месец.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев обяснява, че заради войната в Украйна има повече учения 15 големи международни у нас, а годишно се провеждат общо над 400.

За тях са нужни материални средства, храна и вода. След запитване за удължаването, търговската верига е предложила удължаването на срока на договора до септември догодина или до  пълното изразходване на 12-те милиона лева.

За година военните формирования са направили поръчки за 46 процента от общата стойност, посочва Тагарев. Защото имало отмяна на планирани учения, лагери и полеви занятия.

През лятото на 2023 година председателят на комисията по отбраната Христо Гаджев съобщи, че военни са се оплакали от изхранването по време на многото учения.

"За същите пари военнослужещите ядат по-скъпо, но за сметка на това по- малко", обобщи ситуацията тогава той. Министър Тодор Тагарев обеща, че ще проучи дали има проблеми с доставките и ако има такива да ги отстрани.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 29 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: КАРЛОВО 4 на честота 99.4 MHz и ШУМЕН 4 на честота 94.5 MHz, които излъчват програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в района на Шумен и на..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в политиката за тяхната превенция и лечение. Във форума участват медицински специалисти и експерти от..

публикувано на 29.04.24 в 04:11
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския град Гент кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще представи на колегите си като пример за..

публикувано на 29.04.24 в 04:04

Световната централна кухня ще възобнови дейността си в Ивицата Газа

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като 7 нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.  Преди да преустанови дейността си, Световната централна кухня беше раздала над 43 милиона ястия в Газа от октомври насам, което по нейни..

публикувано на 29.04.24 в 03:19

Напрежение между Китай и Япония заради инспекцията на няколко острова

Китайската брегова охрана влезе в конфронтация с плавателен съд, с който група японски политици са изпълнявали инспекционна мисия в Източнокитайско море. Това предаде Ройтерс, като се позова на китайското посолство в Токио и съобщения в японски медии. В мисията е участвал и бившият японски министър на отбраната Томоми Инада, съобщи японската..

публикувано на 29.04.24 в 03:14

Торнадо взе жертви в американския щат Оклахома

Торнадо премина през американския щат Оклахома и изравни със земята сгради, като отне живота на най-малко четирима души, съобщи губернаторът Кевин Стит, цитиран от Асошиейтед прес.  Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки, добавя Ройтерс.  Близо 30 000 души останаха без електричество след стихията, която започна късно..

публикувано на 29.04.24 в 03:08

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15