Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игри, прожекции и 3D мапинг за десетата годишнина на Интерактивния музей на индустрията в Габрово

| Репортаж
Интерактивен музей на индустрията в Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Последният музей, отворил врати в Габрово, посреща посетители вече 10 години. Програмата, посветена на първото десетилетие, продължи 10 часа в експозиция, разположена на три етажа и разкриваща индустриалното развитие на града. В интерактивния музей всеки с докосване може да "съживи" миналото. 

Десетата годишнина от откриването на Интерактивния музей на индустрията в Габрово беше отбелязана с игри за децата, кино прожекции и 3D мапинг на фасадата, а вратите бяха отворени безплатно.

От създаването на музея екскурзоводът Марияна Иванова посреща посетителите и отговаря на първите им въпроси.

"Обясняваме, че интерактивността е посетителят да бъде пряк участник в експозицията". 

Нужно е човек да замахне с ръка, за да задвижи инсталацията, която дава възможност да се проследи хронологично създаването на фабриките в Габрово, които му спечелват славата на Българския Манчестър.

Това е началото на обиколката в Интерактивния музей на индустрията – последният създаден в Габрово, единствен по рода си в страната и на Балканите – настояват габровци.

Идея за създаване на Музей на индустрията в града имало още през 1910 година, посочва екскурзоводът, но той отваря врати повече от 100 години след това в сграда, строена в края на 19 век. Историята за периода на индустриализация, времето на социализма и настоящето се допълва от виртуални разказвачи, видео инсталации и декори, а за да е по-ясна представата за поминъка на габровци са показани уреди, машини и произведеното от габровските предприятия.

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

На последния, трети етаж, посетителите стават и герои на габровски шеги

"Децата са впечатлени от габровските шеги, от симулатора на Формула 1 и от нашето пътешествие към бъдещето. По-голямата аудитория се впечатлява повече от историята". 

"Мен ме впечатли живота на Беров, развитието на града", казва една от посетителките. 

Беров или Хаджиберов, за когото говори, създава първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове, изгражда и първата българска водноелектрическа централа за индустриални нужди и остава в паметта като цар на електричеството. Знае се, че в Габрово светва първата електрическа крушка в България и това става в бащината му воденица, а благодарение на неговия ВЕЦ Габрово е първият град, след столицата, с електрическо улично осветление –още през 1910 година.

"За всяко домакинство, което е искало да се включи към централата му, Хаджиберов е осигурявал по една крушка безплатно". 

Като хора находчиви, габровци са първи в много неща. Първото светско училище по българските земи и така нататък, списъкът е дълъг и разказът на екскурзовода Александър Георгиев го допълва, като спира вниманието на посетителите на новаторите в българската индустрия и на личността на най-разпознаваемия сред тях – Пенчо Семов.

Интерес предизвикват любопитни факти от историята на габровските производства като този:

"Поглед към пивоварна фабрика „Бузлуджа“ – след като спират да произвеждат бирата през 1926 година1, габровци започват да произвеждат фабрична боза, която с типичен габровски хумор кръщават "Въздържател".

След девети септември 1944 година България е попаднала под силното влияние на Съветския съюз", обясняват в музея.

В деня на музейния рожден ден, екипът от екскурзоводи посрещна рожденикът Христо Христов, решил да използва обедната си почивка, за да разгледа експозицията

"Не знаех, че имало 225 частни фабрики преди и по време на Втората световна война. Трябва да се гордеем". 

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

А какво предстои ще разбере всеки, стигнал до край, защото обиколката завършва с пътешествие в бъдещето.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам" Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от създаване на поредното болнично заведение. Това каза пред БНР адвокат Мария Петрова , лекар и юрист,..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев. "Видяхме при местните..

публикувано на 12.05.24 в 10:27

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди". Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59