Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха заседанието на комисията за Нотариуса

Градският прокурор на София Илияна Кирилова
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Градският прокурор на София и други магистрати от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" са били разпитвани от специалния прокурор за разследване на главния прокурор Даниела Талева. 

Това каза градският прокурор на София Илияна Кирилова, която е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства около дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, която депутатите от ГЕРБ и ДПС бойкотираха.

Въпреки липсата на кворум председателят на комисията Никола Минчев даде ход на изслушванията. На това реагира Хамид Хамид от ДПС, който дойде малко след изслушването на апелативния прокурор на София Радослав Димов.

Хамид настоя заседанието да бъде прекратено, Минчев отказа, а депутатът от ДПС го предупреди, че още утре ще внесе в пленарната зала искане за освобождаване от председателския пост и напусна. 

Но дойде Маноил Манев от ГЕРБ, за да попита какво се случва тук. Той обвини ПП-ДБ, че правят предизборна кампания, нарече случващото се предизборен цирк и предложи на залата, в която заседава комисията, да пише "Предизборен щаб". 

Изказа се и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който отхвърли обвиненията и припомни, че преди да настъпи разлъката между управляващите, от ГЕРБ са намирали за много важна работата в тази комисия.

Намесиха се и от опозицията. Гроздан Караджов от ИТН се обърна към магистратите в залата, заявявайки, че те са използвани в една предизборна битка, а Атанас Зафиров от БСП каза, че отказва да участва в семейните драми на сглобката. 

Градският прокурор на София Илияна Кирилова, за която не е ясно дали ще бъде изслушана, каза, че в прокуратурата се работи и по двата казуса - Нотариуса и Пепи Еврото, но не пожела да каже какво е казала пред специалния прокурор Даниела Талева.

Свидетели на процедурните спорове на моменти на високи децибели бяха поканените магистрати - Илияна Кирилова, градски прокурор на София, която от втора покана се яви пред комисията, апелативният прокурор на София Радослав Димов, следователят Ясен Тодоров и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Последната даде на депутатите половин час, за да съберат кворум и след като това не стана, си тръгна.

По темата на комисията - за влиянието на Мартин Божанов, и допълнителните въпроси, свързани с другия съдебен лобист - Петьо Петров, по прякор Еврото, градският прокурор на София Илияна Кирилова беше категорична,  че кръгове в съдебната система няма. Тя декларира категорично, че не е била част от т.нар. "семейство", за което говори пред същата комисия бившият районен прокурор на София Невена Зартова, после цитира съобщение от друга изслушана - съдия Владислава Цариградска..

Според Кирилова логиката сочела, че няма как бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и убитият Мартин Божанов-Нотариуса да са работили заедно. Обясни, че по делото за убийството на Божанов са разпитани над 50 души и са извършени експертизи. Каза, че самата тя е била на разпит при ад хок прокурора Даниела Талева по отделените материали от мегаразследването "Осемте джуджета", свързани с временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Засегната от тона на депутата Бойко Рашков, малко след 17.30 часа Илияна Кирилова си тръгна от заседанието. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за..

публикувано на 28.04.24 в 04:28

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа...

публикувано на 28.04.24 в 03:54

Оригинален флашмоб срещу зависимостта от хазарта беше проведен в град Бреша

В италианския град Бреша, консорциум съдействащ срещу зависимостта от хазарта, проведе оригинален флашмоб в центъра на града. Като пример за преодоляване на зависимостта от хазарта от организацията "Акробатите" разпиляха в центъра на Бреша планина от фишове от играта "Изтрий и спечели". Те са на стойност 368 000 евро и принадлежали на човек, който не..

публикувано на 28.04.24 в 03:46
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53