Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Снимка: Алами/Ройтерс

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа.

Заради пандемията на Ковид-19 е имало сериозно прекъсване на здравните услуги през 2020 и 2021-ва година, довело до спад в диагностицираните случаи.

Последните данни сочат, че има около 3 милиона и 600 хиляди души, които са хронично заразени с хепатит В, както и 1 милион и 800 хиляди, които страдат от хепатит С, в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Разпространението на случаите варира значително в различните държави, но нивата остават високи за уязвими групи като хора, които си инжектират наркотици, затворници и някои групи мигранти.

Ефективни програми за ваксинация срещу вирусен хепатит В, както и мерки за намаляване на вредите при хората, които използват наркотици, допринасят за намаляване на новите случаи на хепатит В и С.

От критично значение за елиминирането конкретно на хепатит В е също превенция на предаването на вируса от майка на дете. В тази връзка някои държави в европейския регион трябва да подобрят скрининга преди раждане, както и ваксинационното покритие срещу хепатит В.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изследват безплатно за ХИВ и хепатит в Бургас и Царево

Безплатни изследвания за ХИВ и хепатит С ще се проведат днес в мобилен медицински кабинет до сградата на общината в Бургас . Изследванията ще се правят чрез бързи тестове от екип на Регионална здравна инспекция от 10.30 до 13.30 часа пред..

публикувано на 14.02.24 в 09:52

РЗИ в Кърджали организира безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, хепатит и сифилис

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира Дни на отворените врати за анонимно и безплатно изследване за ХИФ, хепатит Б и С и сифилис, съобщи БТА. До 19 февруари, всеки желаещ може да се изследва, а целта е да се насочи вниманието към вируса на..

публикувано на 17.02.24 в 10:50

Ягоди с Хепатит А в Испания, внесени от Мароко

От испанската система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) съобщиха за наличието на хепатит А, открит в ягоди, внесени в страната от Мароко. В изявлението се казва, че "наличието на този вирус е сериозен риск" за здравето на хората...

публикувано на 07.03.24 в 12:18

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Липсват ваксини срещу хепатит А и В

За липсваща ваксина срещу хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт".  Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив".  Проверка на..

публикувано на 16.03.24 в 09:09
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден.  1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия. Спорeд..

публикувано на 22.04.24 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова...

публикувано на 11.05.24 в 19:58