Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европейските избори са лесни за организация"

Ива Лазарова: Ако изборите са 2 в 1, много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува с машини

"Най-голямото перо е заплащането на секционните избирателни комисии"

| Интервю
Ива Лазарова
Снимка: Юлияна Корнажева

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда.

"Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес.

Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента на миналата година – 188 милиона лева. 

Най-голямото перо в изборите е заплащането на секционните избирателни комисии. Сега, с повишаването му, може да предположим, че разходите за тях ще са около 35 милиона лева".

Българското законодателство посочва, че провеждането на европейските избори може да съвпадне с провеждането на национални, каза още тя в предаването "Преди всички". 

Няма сигнали за желание да се промени Изборния кодекс в оставащите месеци до предсрочните парламентарни избори, отбеляза още Лазарова. 

"Достатъчно беше направено по отношение на дискредитирането на доверието в машинните устройства". 

Тя посочи, че е необходимо провеждането на разяснителна кампания и решаване от страна на ЦИК на проблемите, възникнали през 2023 г.

"Една кампания, в която машинните устройства останат още веднъж и не бъде проведена добре, може да налее вода в мелницата на политическите субекти, които говорят против машинното гласуване, както и да се заговори за закупуване на нови устройства". 

Досега не е имало провеждане на европейски вот с друга кампания, обясни Лазарова.

"Европейските избори са лесни за организация. Има една обща национална листа. 

Видяхме, че ЦИК вече е взела две важни решения. Едното е по отношение на обществената поръчка за транспорт и обслужване. Второто е свързано с информационната кампания. Ако изборите са две в едно, много е важно да се поговори и за начина, по който ще се гласува на машинните устройства"

Има огромен обем от записи от видеонаблюдението, който ЦИК може да изгледа, отбеляза Лазарова  и допълни, че редица неправителствени организации също дават своите препоръки

"Общественият съвет към ЦИК още в предишни кампании препоръча как може да изглежда един протокол, за да се улесни работата на секционните комисии".

Видяхме проблемите в миналата кампания с машинните устройства и неотпечатването или частичното отпечатване на бюлетини от машинното гласуване, напомни Лазарова. 

"Самата комисия казва в докладите си от 2021 г. и 2022 г., че няма право да тества хартията и е задължена да изисква доставката й от БНБ. Така прехвърлят топката в законодателя".

Ива Лазарова коментира резултатите от проучване на "Галъп", публикувано вчера, което сочи, че близо 50% от българите не вярват, че изборите са честни.

"Целият политически дебат, на който ставаме свидетели след април 2021 година се върти около технологията на гласуване и доверието в хартиената и машинната форма. Измества се разговорът от политиките, които вълнуват избирателите. Една поредица от много кампании, липса на коалиционна култура в политическите субекти, както и пренасяне в работата на ЦИК на действията и разговорите на политическите формации. Създава се недоверие,  несигурност в избирателите по отношение на целия изборен процес. 

Ако продължим с подобно политическо говорене, ако не чуваме тези и теми по отношение на пътя на България към Европа, по отношение на проблемите вътре в страната, може би около два милиона избиратели само ще излязат да гласуват, имаше социологически проучвания". 

Интересно е дали сега, когато парламентът ще продължи да работи в кампанията, по-малко средства ще бъдат насочени към медиите за политическа реклама. Основните формации ще имат безплатно отразяване на трибуната на Народното събрание, отчете Лазарова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05