Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Очаквам НСИ да е първата част от пълноправното членство на България към ОИСР

Засега инфлацията е единственият критерий, който не отговаря за влизане в еврозоната

| Интервю
доц. Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

За момента от техническите показатели за влизане в еврозоната единственият, по който не отговаряме, е инфлацията. Ако продължи да спада в бъдеще, ще покрием вероятно и този критерий за присъединяване. Тази прогноза направи доц. Атанас Атанасов, председател на НСИ, в интервю пред БНР.

Той е категоричен, че няма как да се манипулират данни, както се твърдеше, че преди 15 години е направила Гърция, за да се присъедини към еврозоната.

"През последните години Евростат изгради контролни механизми, включително чрез посещение на място в страните. Тази есен ще имаме мисия от Евростат с цел проверка на инфлацията и как я изчисляваме", опроверга опасенията доц. Атанасов.

Той съобщи, че през изминалата седмица е имало мисия от  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в НСИ. 3 дни са правени проверки на място в родната статистика.

НСИ е готова за присъединяването към ОИСР, получихме изключително висока оценка. Сега до края на април ще се изготви доклад и юни се очаква да бъдем изслушани в Париж за готовността за присъединяване към ОИСР. Ще се задават въпроси и ще се проверяват всички страни на статистиката. И оценката, която получим, ще бъде гаранция, че стриктно изпълняваме не само европейски, но и международните стандарти. Очаквам НСИ да бъде първата част от пълноправното членство от присъединяването на България към ОИСР, коментира председателят на НСИ в предаването „Неделя 150“.

Той потвърди, че акумулираната инфлация у нас за последните 3 години е около 30%.

„Няма съмнение за инфлацията, че тя е такава каквато е, ако някой се съмнява, това се поражда от непознаване на материята – как се измерва. Ние прилагаме международните методологии определени от Евростат.  Ние имаме доказателства, как работим и защо се получават такива числа.

Каква е акумулираната инфлация за последните 3 години не съм е проверявал, но мисля, че е малко над 30%. Най-малкото през 2023 г. на годишната беше близо 17%, за тези 3 години може би се е натрупало около 30%", обясни доц. Атанасов. И допълни, че инфлация не означава обедняване, "запазва се тенденцията за повече пътувания на хората у нас и в чужбина", което не означавало обедняване.

Високата инфлация в България той обясни с липсата на силни антиинфлационни мерки: 

"Не е тайна, че се сетихме за инфлацията когато тръгнахме да се присъединяваме към еврозоната. За нея трябва да се мисли непрекъснатото. Миналата и по миналата година имаше доста висока инфлация и това сега ни играе доста лоша сега. Ако тогава беше овладяна, сега нещата щяха да изглеждат малко по-добре."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09