Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аида Марковска, родов терапевт: Българският род носи в кръвта си древното знание за създаването на света

"Спазването на уважението и йерархията в един род са основни, за да живеят добре следващите поколения"

2
Аида Марковска
Снимка: Мая Данчева

Ние не идваме на този свят просто така. За да се родим са нужни много много връзки между хора, наши баби и дядовци, пра пра пра баби и дядовци, които са се женили и отглеждали своите деца и своите внуци. Тези брачни и кръвни връзки обвързват и нас с тази група от хора – нашият род. 

Много често в някое населено място питат – ти от кои си, от кой род. Родовата принадлежност определя нашите черти и външни и вътрешни, придава ни характеристиките на нашите предци. Често и съдбата ни е като тяхната или професията.

"Какво означава изразът "Кръвта вода не става" - специално българският род носи в кръвта си древното знание, сподели в "Нощен Хоризонт" Аида Марковска, родов терапевт. 

"Кое е древното знание - това е знанието за създаването на света, за целта на създаването му, за Създателя му, фундаменталните въпроси, които си задава всеки разумен човек, допълни Марковска. 

Аида Марковска е посветила работата си на това да търси връзката между рода и потомците. Да търси обяснение чрез родовата история на много проблеми като безбрачие, бездетие, липсата на пари или лоши отношения между роднините. 

Според нея уважението и спазването на йерархията в един род са основни, за да живеят добре следващите поколения. 

Заедно с Ваня Кънева издават съвсем наскоро книгата - "Богатството ни приляга"

"Източният свят носи древното знание по духовен път, а западният по кръвен път. Българите носим в кръвта си това знание, но тъй като сме на границата между изтока и запада, ние можем да предаваме това знание както по кръвен път, така и по духовен път. 

Кръвната връзка е живата връзка, за която се държим здраво и на която разчитаме, за да просперираме, каза още Марковска, която по професия е програмист и дълго време се занимава с това. 

Снимката е илюстративна

В създаването на родово си дърво тя открива връзка с математиката, която тя много обича. Тя вижда в родовото дърво функционална зависимост и ако, по думите й, знаеш едно, две, три и следваш логиката на рода в пространство - времето ще изведеш неизвестното в рода.  

"Родовете следват един алгоритъм и има логика във всичко, няма езотерика, това ми допадна много, когато започнах да изследвам български родове, допълни още Марковска. 

Налага й се да включи и обучение историята на България в тези свои изследвания. 

Аврамова разказа как хората в един род са свързани като с невидима нишка, независимо къде се намират, как страданието, любовта, разбирателството, изобилието - всичко това по думите й, са енергийните връзки в рода. 

Тя пояснява защо насърчава хората трябва да изследват 4 - ри поколения назад, като се заровим в техните истории, за да открием ориста на всеки от тях, защото ориста на предците е наша съдба, пояснява тя. 

"Само че, съдбата се поднася по различен повод и с различна динамика към нас, а най-важното е, че всяко поколение има различни инструменти, с които да реши едни и също казуси.  

И на всяко поколение се поднася това, за да се даде шанс то да намери по-добро решение на въпроса. Това важи не само в родовата система, но и важи в национален мащаб, и за общочовешката ни карма, изтъква Марковска.

Цикличността е между 100 -  години, така беше с пандемията през 2020 г., това са 4 - 5 поколения, смята още родовият терапевт. 

Аида Марковска


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48