Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда промени в Закона за хазарта, колективни искове и "Турски поток"

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат забрана на рекламите на хазартни игри.

В програмата са и окончателните промени за защита на колективните интереси на потребителите.

Промените в Закона за хазарта са внесени от "Възраждане" и са мотивирани от зависимостта, която предизвикват хазартните игри.

В законопроекта се предлага налагане да драстични ограничения на хазартната реклама, като се предвижда контролът за спазване на забраната да се следи от Съвета за електронните медии и от Регионалните здравни инспекции. В текстовете се предвижда и по-справедливо данъчно облагане на хазартните дейности.

На второ четене в програмата на парламента е заложен законопроектът на БСП за представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите. Той дава право на съда да предприеме незабавни мерки, като разпореди спирането на увеличението за дадена услуга до окончателното произнасяне на съда. Предвижда се за потребителите да не се изисква плащане на държавна такса.

Очаква се депутатите да обсъдят и внесения от ПП-ДБ проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта "Турски поток" на българска територия.

В първия петък на април е предвиден блиц контрол на премиера и вицепремиера в оставка и редовен парламентарен контрол на министри в оставка. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във В. Търново: Изложба припомня легендарните времена на българската авиация

Легендарните години на българската авиация представят моделисти от цялата страна във Велико Търново. Изложбата "Към небето" се открива тази вечер в изложбените зали "Рафаел Михайлов" и е безплатна за посещения. Представят се над 40 модела на различни самолети, летели с българските обозначите ни знаци, диорами, снимки и факсимилета на..

публикувано на 08.05.24 в 09:51

Израел е отворил пропускателния пункт "Керем Шалом"

Израел е отворил пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата Газаи Египет, предаде Ройтерс. Граничните власти са започнали проверки на камионите с помощи от Египет. Пунктът беше затворен в неделя, след като четирима войници загинаха в района при палестински обстрел. ООН и други международни хуманитарни организации..

публикувано на 08.05.24 в 09:50
Наводненото летище в Порто Алегре.

Поне 90 са жертвите на наводненията в Бразилия

Спасители трескаво евакуираха хора, блокирани вчера от опустошителните наводнения в южния бразилски щат Рио Гранди до Сул. Съобщено беше за 90 загинали, оцелели отчаяно търсят храна и основни консумативи, предаде Ройтерс. В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, много хора спят край пътя и казаха на..

публикувано на 08.05.24 в 09:42
Барнсдал, Оклахома, 7 май 2024 г.

Извънредно положение след бури и торнада в Мичиган

Губернаторката на Мичиган Гретхен Уитмър обяви извънредно положение в районите, през които преминаха бури и торнада. Тежко засегнати от лошото време са и части от щата Оклахома, където един човек е убит, а друг е в неизвестност. Извънредно положение е обявено за окръзите Каламазу, Сейнт Джоузеф, Бранч и Кас. Повече от 32 000 потребители в..

публикувано на 08.05.24 в 09:34

Израелски заложник на "Хамас" бе обявен за мъртъв, убит при атаката на 7 октомври

Мъж от израелско-аржентински произход, заловен по време на нападението на ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври м.г. в Израел, е бил убит същия ден и тялото му се намира в Ивицата Газа, заяви група на семействата на заложници. Атаката на палестинската радикална групировка, при която бяха избити около 1200 израелци, повечето цивилни, предизвика..

публикувано на 08.05.24 в 09:09

Невена Добрева: Младите хора добре осъзнават ползите, които предоставя ЕС

Младите хора добре осъзнават ползите, които предоставя ЕС . Това обясни пред БНР Невена Добрева, председател на Фондация на предприемачество, култура и образование. Организацията работи по проект под надслов "Гласувай" , който се реализира в рамките на 18 месеца и днес е заключителната конференция. Ф инансиран е от ЕС и се изпълнява в..

публикувано на 08.05.24 в 09:01
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Свидетели сме на изтрезняване на избирателите

В момента сме свидетели на изтрезняване , изказа мнение пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов. " На българина като че ли този интензитет на избори – през 6 месеца, през 9 месеца, през 12 месеца, му подейства отрезвяващо да погледне ако не дългосрочно, то поне реалистично в избора , който му е под ръка, и да си даде..

публикувано на 08.05.24 в 08:30