Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 души са задържани при акцията в Митниците

Открити са 1500 мастербокса цигари

Снимка: БГНЕС

7 души са задържани за 24 часа във връзка с днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в Митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Информацията остава все още неофициална, но е потвърдена от 2 източника - от МВР и от прокуратурата. Детайлите официално ще станат ясни в четвъртък.

Знае се, че става дума за първото досъдебно производство на новата Антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

По информация на БНР са открити 1500 мастербокса цигари. Схемата, която източниците на БНР описват, е, че става дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо.

Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

В четвъртък ще стане ясно дали и кои от седемте задържани – Банкова, Маринов и останалите петима, които по информация на БНР са бивши митнически служители, някои от които и на високи нива - ще бъдат обвинени, за какво и, евентуално, задържани за 72 часа или пуснати с по-леки мерки за неотклонение.

Преди това прокуратурата ще трябва да получи одобрение на протоколите от тези извършени в неотложност претърсвания от Антикорупционната комисия. 

Това трябва да бъде направено от Софийския градски съд. След което следва и да се оповести на кои ще бъдат повдигнати обвинения. 

По информация на БНР на адресите, на които днес е имало претърсвания, без този на Петя Банкова, са били намерени големи суми пари и бяло вещество, което вероятно е кокаин.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него",..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт.  Това коментира в интервю..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58