Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова: Съставът на правителството е шамар за ПП-ДБ. Влезлите на консултациите подават ръка за бъдещо управление

Чий е кабинетът "Главчев"?

Доц. Даниел Смилов: Това е правителство срещу ПП-ДБ. В парламента ще има нова конфигурация

| Интервю
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Правителството е изключително интересно. То има много ясно послание – и от гледна точка на състав, и на очаквания от него.

Това заяви пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова след като служебният премиер Димитър Главчев представи състава на кабинета на консултации в президенството. 

Ефектите от гледна точка на състава според нея са следните:

"Имаме отдавна работещи вътре в системата представители на различните министерства и агенции, които имат сериозен опит и не навлизат тепърва в това, което ще управляват за относително кратък период от време. Тези хора са предимно експерти, работят много отдавна и се свързват с периода на управление на ГЕРБ. Няма ярки представители на ГЕРБ. Имаме трима, които са директно министри на ПП-ДБ и с това се изчерпва политическият оттенък. Тези представители на ПП-ДБ са сложени като че ли много нарочно и много целенасочено. Това са хора, готови да се откажат от ПП-ДБ."

Съставът на правителството е шамар, особено насочен срещу ПП-ДБ, смята проф. Христова.

Даниел Смилов  Снимка: БТА

Това е правителство срещу ПП-ДБ. Това е правителство доминирано от ГЕРБ, със силно представителство на ДПС, коментира политологът доц. Даниел Смилов в предаването "Хоризонт до обед".

"Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ и в полза на други партии. Очаквам да видя и промяна на парламентарното мнозинство – около ГЕРБ и ДПС ще се сформира ново и може би официализирано мнозинство, с помощта било то на хора от ИТН, "Възраждане" инцидентно, дори БСП може по някои гласувания да се включва. В парламента ще имаме нова конфигурация."

Основният сблъсък ще бъде между ГЕРБ и ДПС от една страна,  и ПП-ДБ от друга. Другите партии ще трябва да се позиционират по тази ос. ИТН и "Възраждане" повече гравитират към ГЕРБ и ДПС в този сблъсък, отчита той.

Относно предложените за служебни министри на вътрешните работи и на електронното управление - Калин Стоянов и Валентин Мундров, политологът уточни, че "ПП и ДБ имат основания да повдигат възражения", защото това са били по думите му "ключови лица от заверата", с която според него е било осуетено машинното гласуване на първия тур на местните избори през есента на 2023 г.

Не се стигна до конституционна криза, каза доц. Даниел Смилов. Той е на мнение, че е бил постигнат основният ефект – служебните правителства да не са под контрола на президента.

Президентът избра решението, при което той има минимална роля. С тази своя политика той иска да минимизира политическата си отговорност, заяви Смилов.

Димитър Главчев и Румен Радев  Снимка: БТА

Необходим е одит на досегашното управление и в това не се съмнява абсолютно никой, подчерта проф. Антоанета Христова.

Още с отказа си да влезе на консултациите БСП се позиционира като твърда опозиция. Останалите бяха в много интересна постановка. Предвид това, че на първо място според социологията е ГЕРБ, в момента всеки прави преоценка и планиране как би могъл да влезе в някаква форма на общо управление след изборитеофициално или неофициално. Всички, които влязоха на консултациите, включително ПП-ДБ, са формации, които се опитват да подадат ръка на следващото управление, гласи прочитът на политическия психолог.

проф. Антоанета Христова  Снимка: БТА

Излизането на ПП и ДБ е пиар ход и израз на слабост, категорична е Христова, която определи това излизане "неадекватно".

"Най-смехотворно е човекът, който говори за ала-бала, да говори за честни избори. Изборите и честността на изборите се приписват като проблем на ПП-ДБ."

Не знаем наказателният вот накъде ще отиде, посочи още проф. Антоанета Христова.

"Тези промени в Конституцията са най-безумните и глупави, които можеха да бъдат измислени. Всеки ще се отрича от това правителство и ще казва – не е моето", настоя тя. Обективната оценка за това правителство е, че то е израз на парламентарната конюнктура, която обаче не е в състояние да управлява – така "слабостта на парламента се изразява в слабостта на правителството" и то "не е разположено в относително по-чиста среда", изтъкна политическият психолог.

"Промените в Конституцията са безобразни. Те са предателство на националния и обществен интерес. Всичко това трябва да се промени спешно при следващ състав на парламента. Това може да се случи с висока избирателна активност и с активиране на наказателен вот. Много е важно дали ще има достатъчно алтернативи, които да поемат този наказателен вот. Тази група, която не гласува и се е оттеглила и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, търси такъв наказателен вот. Има готовност за подобен удар срещу управляващите до този момент, но няма субект, чрез който да се реализира този удар, а това е проблем."

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09