Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 бежанци от Украйна, Сирия, Иран и работодатели участваха в трудова борса на "Каритас София"

Милена Караканова: Имаме успех и опит с дългосрочна работа на бежанците

Трима започнаха работа, работодателите се съобразяват с културните различия

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната идея беше през публично събитие да стигнем до повече работодатели. Като кариерен център работим 8 години на пазара. За чужденците има различни възможности и колкото по-широка е нашата мрежа от работодатели и с достойно заплащане е успех за нас. Това сподели в интервю пред БНР Милена Караканова от "Каритас" организатор на трудова борса за бежанци.

Над 50 бежанци от Украйна, Сирия, Иран и други страни, и 20 компании от сферата на услугите, строителството, хотели и ресторанти и здравеопазване участваха в трудова борса, организирана от "Каритас София". 

На форума бяха представени добри практики при наемането на бежанци и беше дадена възможност за директна среща между работодатели и потенциални служители.  

Събитието е част от инициатива за достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход, осъществявана от мрежата на „Каритас“ организациите в България, в партньорство с Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Над 50 бежанци участваха в трудова борса

За седмица след борсата работа са започнали 3 души бежанци – от Сирия и двама лекари от Украйна, които не започват на позиция като лекари, а част от екип, каза Караканова.

"Клиниката, към университетска болница, ще им съдейства в процеса за признаване на дипломи и когато вече се справят и с езиковата бариера. Започват като медицински сътрудници. Имаме успех и опит с дългосрочна работа на бежанците от Близкия изток. Момче от Сирия започна в ресторант и имаме уговорка с други, да започнат като помощник-готвачи и в строителството. Останаха да уточним подробности като да уточним заплата, изисквания на работодателя и др.", обясни представителят на "Каритас".

От организацията запознават работодателите с правата на труд на бежанците и спецификата на документите, които трябва да имат. 

"Много от украинските бежанци, започнали работа преди 2 години, вече са във втория етап, дипломите им са признати и започват работа по специалността", сподели Караканова.

Относно мотивацията и адаптацията на бежанците, които работят, тя коментира: 

"Много от тях очакват да получават заплати като в централна Европа, защото България е в Европа, но ние обясняваме че не е така. Работодателите и екипите се съобразяват с културните различия и освен място да научат българския език им предоставят и място за молитва, съобразяват работния им ден в месец като този на Рамазан."

Основното нещо към работодателите е, че трябва да проявяват търпение  и разбиране и не само те, а и екипът, в който работят бежанци, защото има културни различия, препоръча Караканова. 

Цялото интервю и репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриаршията с пасхално послание за Възкресение

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение", се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на..

публикувано на 04.05.24 в 15:59

На благотворителен базар събраха средства за детската площадка в махала Асен в с. Гложене

На Велика събота жителите на махала Асен в село Гложене си организираха празник с благотворителен базар, събраните средства от който ще се използват за обогатяване на детската площадка в махалата. Празникът в отдалечената на няколко километра от тетевенското село Гложене, махала Асен се организира за четвърта поредна година с програма,..

публикувано на 04.05.24 в 15:30
Д-р Моника Секуловска

Д-р Моника Секуловска: Не преяждайте по празниците, особено с яйца

Всичко на великденската трапеза ни изкушава , но поемането на прекалено много количество храна и газирани и алкохолни напитки може да доведе до проблеми.  Как трябва да храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница..

публикувано на 04.05.24 в 15:13
Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Учени изяснятват как Covid-19 се движи между хората и дивите животни

Амбициозен американски научен проект има за цел за събере проби от над 50 животински вида, за да изясни как вирусът на Covid-19 се движи между хората и дивите животни. Скоро след началото на Covidпандемията стана ясно, че много животински видове, а не само хората могат да се окажат заразени с коронавируса SARS-CoV-2, включително домашни..

публикувано на 04.05.24 в 14:56

Ден на отворените врати в европейските институции

Стотици граждани от различни страни членки на ЕС се наредиха на огромни опашки пред Европейския парламент в деня на отворените врати на европейските институции. Проявата предшества деня на Европа 9 май. Пленарната зала на Европейския парламент, където обикновено заседават изпратените от гражданите представители, днес се изпълни именно с..

публикувано на 04.05.24 в 14:44

Британското военно разузнаване: Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна

Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна, твърди британското Министерството на отбраната.  Малко под 900 руски войници биват убити или ранени в Украйна всеки ден, според последната сводка на британското военно разузнаване.  "Вероятно е броят на жертвите на Русия отново да се увеличи през следващите два месеца, тъй като те подновяват..

публикувано на 04.05.24 в 14:39

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим, предава БГНЕС. Велика събота е! Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни..

публикувано на 04.05.24 в 14:32