Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Плевен уважи претенциите на Емил Димитров-син за авторските права на "Моя страна, моя България"

Емил Димитров – син
Снимка: БТА

Окръжният съд в Плевен уважи претенциите на Емил Димитров-син, във връзка с авторските права на песента "Моя страна, моя България"  и осъди  разпространителя на преработения ѝ вариант под името "Моя страна, моя Германия" да заплати обезщетение и да спре публичното разпространение на видеозаписа ѝ.

На първа инстанция съдът постанови Кристофър  Галовски от Кнежа да преустанови неправомерното изпълнение и разпространение на преработката на песента, да заплати на Емил Димитров-син сумата от 4000 лева - обезщетение за причинените му неимуществени вреди и още 1000 лева - обезщетение за имуществени вреди.

Емил Димитров-син каза за БНР, че е доволен от решението на съда, защото това е пример за всички, когато някой търси дивиденти за сметка на труда на авторите.

„Искам да благодаря на цялата общественост която взе присърце казуса и излезе с много българска реакция, защото тази песен е емблематична за България.

"Доволен съм, че съдът взе под внимание всички доказателства, назначи експертизи, постара се да вникне в проблема и по всички точки нямаме отхвърлен иск. Много пъти са ме питали за песни на Емил Димитров и често съм разрешавал безплатно. Ако беше искал разрешение, аз щях да искам да чуя новия вариант и след като чуя новата версия, щях да кажа  категорично не, независимо колко пари би бил дал. Ние вече имаме промяна на текста, смяна на неговото послание. Там се пее за Германия, там се пее, че България е зле. Това беше гавра".

Решението може да се обжалва пред Великотърновски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

21-ви Международен детски етнофестивал откриват в Хасковските минерални бани

21-ят Международен детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" ще бъде открит в Летния театър в Хасковските минерални бани. 1800 деца от България, Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора, ще пеят и танцуват на сцената. Ще се представят 170 колектива и индивидуални изпълнители. Фестивалът ще започне с..

публикувано на 31.05.24 в 08:25
Владимир Иванов

ДКСБТ: Имаме траен спад на цените, четвърти месец тенденцията е надолу

" Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените. В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу , без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци".  Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите..

публикувано на 31.05.24 в 08:20

Ромски фестивал "Отворено сърце" във Велико Търново

Над 1500 деца от цялата страна се събират във Велико Търново за ромския фестивал "Отворено сърце". Двудневният празник се организира за 19-и път от центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Във великотърновския парк "Марно поле" децата ще представят песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите,..

публикувано на 31.05.24 в 08:12

Фестивал и базар на народните обичаи и традиции в Ябланица

В град Ябланица започва двудневният фестивал и базар на народните обичаи и традиции, както и третото издание на празника на халвата и локума. Освен разнообразната фолклорна програма са предвидени и изложба на традиционни местни занаяти и на прочутите ябланска халва и локум, баници и локумки, "Ще бъдат представени нещата, които са типични..

публикувано на 31.05.24 в 08:08

Откриват международна изложба "Тъпан бие, хоро се вие: в Монтана

В Монтана ще бъде открита международна изложба "Тъпан бие, хоро се вие" с рисунки на деца от Европа, Азия и Северна Америка. С нея започват проявите по повод Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В експозиционна зала "Кутловица" ще бъдат подредени творбите на близо 70 деца от Европа, Азия и Северна Америка, класирани на..

публикувано на 31.05.24 в 08:06

В Първо студио на БНР: Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на БНР е церемонията "Музикант на годината". Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" направиха своите предложения в пет категории, а специалното жури определи номинациите за Музикант на годината, Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Музикален проект на годината и Музикален педагог..

публикувано на 31.05.24 в 07:53
Военно формирование - Благоевград

Военни формирования отварят врати за деца

Военни формирования в страната отворят врати за посетители по повод Международния ден на детето. От 10:00 ч. до 15:00 ч. военните формирования от Сухопътните войски в Благоевград, Враца, Смолян, Белене и Пловдив ще посрещнат всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия, бойната техника и снаряжение. До 14 часа ще са..

публикувано на 31.05.24 в 07:46