Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните умения може да станат задължителни за определени категории цивилни

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Може ли въпросът да се реши в условията на политическа нестабилност?

| Анализ
Снимка: архив

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни. Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за носене на военна служба при продължителна конвенционална война".

Засега Министерството на отбраната само обмисля варианти. Самите законодателни промени в Закона за резерва и в Закона за отбраната са готови, но наполовина. Готови са текстовете за припомнянето на военните навици на онези, които са били в казармата преди 2007 година. Не са готови текстовете за задължителната военна подготовка на цивилното население.

Близки, запознати с процеса, коментираха, че военните умения може да станат задължителни, например за лекарите или IT специалисти. Миналата година участници в обсъжданията пък припомниха, че военното обучение може да е задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация, както било във Франция. Идеята се споделя в средите на поне една от партиите от мнозинството в парламента. Опцията е военното обучение да е задължително за по-младите служители на администрацията под определена възраст. Но за момента това са само идеи, които Министерството на отбраната обосновава с изводите от войната в Украйна. Наскоро, като заместник-министър от кабинета „Денков“ Атанас Запрянов ги обясни пред военни, събрали се за 20-тата годишнина от членството ни в НАТО. Според него в настоящата ситуация се поставя въпроса за "възраждане на мобилизационните възможности на държавите".

"Това е въпрос на национални решения", подчертава посланикът ни в НАТО Николай Милков.

"Този въпрос не е поставян в контекста на колективните обсъждания, но това се вписва в големия въпрос как дадена държава преценява, че може да бъде най-полезна за собствената си отбрана, а също така и за колективната. НАТО не дава предписания. Имаме право на наша собствена суверенна преценка. НАТО не се е произнасяло, когато сме отменили задължителната военна служба, нито ще ни налага такава в бъдеще."

Снимка: ВМА

33–годишният политолог Христо Иванов не се притеснява да признае, че неговото поколение няма военни познания. Поколението на Христо не е било задължено да мине през казармата, независимо дали си висшист или не. Това поколение е избирало да учи и да мисли на няколко езика. Затова и Христо се сеща по-лесно за английската дума за казарма, по-трудно му е да си представи как би изглеждало военното му обучение.

"Бих минал. Бараки, физически тренировки. Няма знания за това сред модерните хора – как е разпределянето, за какво ще бъдеш отговорен, дали уменията от университета и училище могат да се приложат. Нашето поколение реално не знае. Трябва да има кампания, разяснение, със сигурност."

Но само с кампания и реклама не става, предупреждава и Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. Тогава, преди десетина години, Ненчев правел реформи за повече хора в армията на фона на идеи от опозицията за връщане на задължителната казарма, които не минали.

2016 година все пак донесла промени – свалянето на горната възрастова граница за прием на войници от 32 на 28 години. Бивши военни получили възможността да постъпват в доброволния резерв. Създал се Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават резервисти и цивилни, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

"Търсехме спасителен вариант. Сега животът се промени. Светът е материален. Няма как да очакваме, че едни млади хора просто заради вътрешни патриотични убеждения ще отидат и ще се запишат в армията. Има социален, има и икономически елемент", коментира Николай Ненчев сега. Според него младите хора не са наясно какво им предстои, ако влязат в армията – "какво кариерно развитие".

Военно обучение Снимка: Здравка Маслянкова

"Ако този човек има стимул, вместо да ходи, да пътува, семейства да се разделят, да остане в България, ако има намерения да се свърже с армията, да се създадат максимално добри условия."

Ненчев си спомня как докато бил министър, се нароили няколко паравоенни организации. Той прави извода, че ако няма условия, създадени от армията, интересуващите се от военно дело ще отидат тъкмо в такива формирования.

По темите за военното обучение на цивилни и службата им като професионални военни в армията има нужда от обществен дебат, убеден е Николай Ненчев.

"Обществото да разбере, че инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането му", призовава от известно време и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Всички опции са на масата, казва политическото ръководство на армията за военното обучение на цивилни. Решение обаче няма да бъде предложено до приключването на Стратегическия преглед на отбраната, което именно заради този въпрос беше отложен до края на юни.

Досегашният военен министър Тодор Тагарев смята въпроса за сложен и е на мнение, че "едва ли може да бъде решен в условия на политическа неустойчивост".

Никоя политическа партия от стария парламент в предизборен период не би се наела да взема тежки решения. След края на юни избраните ще трябва да поемат рисковете от решаването на този "тежък и чувствителен проблем".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59