Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препращат на Инспектората на ВСС искането за проверка за евентуален натиск над Живко Коцев (обновена)

| обновено на 10.04.24 в 17:43
Писмото беше изпратено от бившия правосъден министър Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия съдебен съвет писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов, в което се настоява да бъде проверено дали висши прокурори са оказвали натиск над вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Според кадровиците, те нямат правомощия да проверяват дали, както твърди самият Коцев, на 3 април временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и градският прокурор на София Илияна Кирилова са го принудили да подаде оставка, за да не бъде задържан и обвинен във връзка с аферата в Митниците.

Ден преди да напусне правосъдното министерство,  същият ден, в който експремиерът Николай Денков сезира ад хок прокурора Даниела Талева за оказан натиск над Коцев да подаде оставка от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, Славов поиска ВПС да прецени има ли данни за дисциплинарни нарушения от висши прокурори.

За натиск от Борислав Сарафов, градския прокурор на София Илиана Кирилова и нейния заместник Христо Кръстев говори Живко Коцев  в доклад до Денков. В него се твърди, че на 3 април  те го натискали да подаде оставката си, за да не бъде задържан и обвинен по аферата в Митниците.

Членът на Колегията Огнян Дамянов коментира, че сезирането на Висшия прокурорски съвет от Славов много напомня на събитията от миналата година, довели до отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев.

"Виждам едно déjà vu на самосезиране и сезиране от органи. Имаше подобно миналата годината та в рамките на 1 и същи ден главният секретар на МВР сезира министър-председателя, същият министър-председател сезира собствения си министър на правосъдието, който е компетентен орган, след като извърши проверка, да инициира дисциплинарни производства по тези магистрати".

И Дамянов, и други от кадровиците намесиха в коментарите си и вчерашната смяна на кабинета "Денков" с кабинета "Главчев":

"Очевидно е, че е бързано, защото ще има нов министър и трябва да има някаква активност, съответно, след това да бъдат посочени и виновници за бездействие - традиционно – ВСС. То е ясно - обичайните виновници".

Без дебат и единодушно, членовете на ВПС освободиха временно от поста й едната заместничка на Борислав Сарафов - Мария Павлова, която вчера се закле като служебен правосъден министър. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха шофьор в Монтана с 1,92 промила алкохол

Полицаите в Монтана задържаха шофьор, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол от 1,92 промила. Контролът по празниците по пътищата в региона е засилен. 20 минути след полунощ, в района на бензиностанцията на улица "Веренишка" на входа на Монтана, служители на Пътна полиция спрели за проверка лек автомобил, който влизал в града.   49-годишният..

публикувано на 02.05.24 в 12:50

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под патронажа на Надежда Бачева - зам.-кмет на Столична община в направление "Социални дейности и интеграция на..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната В сръбския парламент днес трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство...

публикувано на 02.05.24 в 12:23

Кулеба: Половината енергийна система на Украйна е повредена заради руските атаки

Русия извърши нова ракетна атака срещу украинския град Одеса. Пострадали са 14 души са пострадали. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати. Нанесени са ограничени щети на околните жилищни..

публикувано на 02.05.24 в 12:19

Деца от различни националности ще боядисват яйца в събота

На 4 май от 10 до 14 часа в Каньон парк в "Младост 3" до метростанция "Александър Малинов" деца от различни националности и техните семейства ще боядисват заедно великденски яйца. Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. Великденското събитие се организира за трета поредна година от Фондация "От нас зависи". Мария Тончина, която..

публикувано на 02.05.24 в 11:59

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се..

публикувано на 02.05.24 в 11:58

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ. За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на..

публикувано на 02.05.24 в 11:36