Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е САЩ да снемат обвиненията срещу Джулиан Асандж

Кампания в подкрепа на Джулиан Асандж в Берлин, февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски медии съобщиха, че САЩ обмислят да се откажат от наказателно преследване на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. Днес се навършват пет години, откакто той беше вкаран в лондонския затвор „Белмарш“.

Всички основни британски медии разпространиха новината, че американският президент Джо Байдън е заявил в Белия дом пред репортери, че Вашингтон може да се откаже от повдигнатите обвинения срещу Джулиан Асандж. 

Това ставаq след като през февруари Антъни Албанезе – министър-председателят на Австралия, откъдето е родом Асандж, призова обвиненията да бъдат снети и той да се завърне в родината си. 

Адвокатът на основателя на „Уикилийкс“ коментира, че това са много обещаващи развития. 52-годишният австралиец е изправен пред съдебно преследване в САЩ за предполагаем заговор за получаване и разкриване на секретна информация от Пентагона. Това последва публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

Новините от САЩ съвпадат с петата годишнина от престоя на Асандж в лондонския затвор „Белмарш“, където той беше вкаран, след като беше измъкнат от еквадорското посолство в британската столица. По-рано тази година адвокатите на австралиеца поискаха  разрешение да обжалват екстрадирането му в САЩ. Макар и съдиите да отхвърлиха повечето от аргументите те все пак решиха, че той не може да бъде екстрадиран незабавно, освен ако американците не дадат допълнителни уверения какво ще се случи с него. Следващото заседание по делото е насрочено за май. Очаква се по цял свят днес да се проведат демонстрации в подкрепа на Джулиан Асандж в рамките на кампанията за освобождаването му.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. Гърция предлага създаване на европейска противовъздушна отбрана, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис.Той..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Грант Шапс

Лондон: Западът да не се разсейва, а да помогне на Украйна

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като "сигнал за събуждане" за нациите, които са "разсеяни" от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация..

публикувано на 16.05.24 в 11:57
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник , заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ. "Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е..

публикувано на 16.05.24 в 11:56
Руслан Трад

Руслан Трад: Политическият живот в Словакия е токсичен, очакват се още такива събития

В следващите ден-два ще има още детайли около покушението срещу Роберт Фицо, които ще излязат наяве, ако словашкото правителство позволи да има видимо разследване. Засега има пасивна роля, което е изненадващо. Определено има противоречива информация. Това коментира Руслан Трад, анализатор към Атлантическия съвет на САЩ и основател на..

публикувано на 16.05.24 в 11:38