Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янкулов: "Осемте джуджета" и "Нотариуса" приключиха, на дневен ред са изборите

"В момента, в който тръгнат да разпитват Коцев, вече няма да си спомня, че спрямо него е упражняван натиск, дори да е било така. От този сигнал нищо няма да излезе", прогнозира експертът

| Интервю
Андрей Янкулов
Снимка: БТА

"Темата за "Осемте джуджета" и "Нотариуса" приключи в обществения живот. Сега на дневен ред са политическите борби около предстоящите избори. Съответно тази тема за разследванията, които се водят уж, за корупция по високите етажи на властта, обслужва този наратив". 

Това коментира пред БНР Андрей Янкулов - експерт от Антикорупционния фонд, бивш прокурор и бивш заместник вътрешен министър.

По думите му самите институции си пускат контролирано неща, които правят "отровен двойник на един лийк". "Това всъщност не е никакъв лийк, това е просто предоставяне на информация на определени медии, но не по нормалния ред", обясни той.
Осветляването на анонимни свидетели по телевизията Янкулов нарече "фарс"

"Не мога да възприема това по какъвто и да е нормален начин. Ясно е защо се прави - именно за да се верифицира лийка".

"Докато текат тези първоначални действия по разследването, даже не се знае дали те са и започнали фактически, Живко Коцев се обажда на главния прокурор по някакви приложения, за да се среща с него. Каква работа има главният прокурор такава среща да провежда с главен секретар на МВР - може да провежда среща с него по служебен повод, но тук очевидно поводът е личен и то е отношението - лично, което явно Коцев очаква да получи по това наказателно производство, което тепърва започва. На 4 април наблюдаващите прокурори ще се запознават с материалите по това разследване, а още на 3 април главният прокурор и градският прокурор приемат лице, което знае, че е намесено в тази история и сега се чуди в какво качество ще попадне там - свидетел ли ще бъде, обвиняем ли ще бъде. Дали срещата е инициирана от Коцев, или е инициирана от Сарафов и Кирилова и какъв е бил предметът на срещата - дали те са го натискали да си подава оставката като главен секретар на МВР, или той им се е молил да го правят свидетел - каквото и от това да е вярно, всичко това е абсолютно недопустимо. Не може да се правят срещи на ръководствата на институциите, които разследват, с потенциално ангажирано по това разследване лице", коментира Андрей Янкулов в предаването "Преди всички".
По думите му това е поредното наказателно производство за корупция по високите етажи на властта, което уж е водено и което е една "димна завеса". Според него същината зад тази "димна завеса" е очерняне на хора, политически дивиденти за едни и политически щети за други. Събраните доказателства се използват по начин, по който само репресивните органи на държавата могат да правят, категоричен бе експертът. Той напомни какво се е случило с другите шумно започнали разследвания - "от един момент нататък всичко затихва, никой не се интересува от това производство, месеци и години по-късно то приключва в пълна тишина". 

Все пак излизат неща, които чисто обективно водят до абсолютно непротиворечивия извод, че такова лице като Живко Коцев не може да заема какъвто и да е висш държавен пост, коментира експертът от Антикорупционния фонд и добави категорично, че е недопустимо човек на този пост да получава скъпи подаръци от бизнесмени, без значение какъв е поводът. За него обаче е неразбираема и защитата на такова лице от партия, в случая ПП-ДБ. 
Прогнозата на Андрей Янкулов е:

"В момента, в който тръгнат да разпитват Коцев, няма да си спомня вече, че спрямо него е упражняван натиск от главния прокурор и другите присъстващи на срещата, дори да е било така. От този сигнал трябва да си дадем сметка, че нищо няма да излезе. Обективно няма какво да се случи там".

Цялото интервю на Силвия Великова с Андрей Янкулов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максимилиан Кра, евродепутат от

Претърсват офисите в Брюксел на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за евроизборите

Тази сутрин германската прокуратура разпореди претърсване на офисите на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори Максимилиан Кра в Брюксел. Обискът в сградата на Европейския парламент е свързан с ареста на дългогодишния колега на Кра Джиан Г. преди две седмици. 43-годишният асистент на германския евродепутат, който..

публикувано на 07.05.24 в 15:31
Митко Кърнев и Дидо от група D2

Дидо: D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена

D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена. Показа ми, че музиката е начин на живот и целта е да оставиш своя отпечатък. Това сподели един от вокалистите Деян Каменов-Дидо в интервю пред БНР. На 10 май в зала 1 на НДК се събира целият състав на бандата за да отпразнуват 25 години на сцената. "Отвори ми очите и видях..

публикувано на 07.05.24 в 15:26
Израелски войски, разположени близо до град Рафах

Египет: Израелската операция в Рафах застрашава усилията за прекратяване на огъня

Операцията на Израел в град Рафах в Ивицата Газа заплашва усилията за прекратяване на огъня, се посочва в изявление на египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Изявлението е факт, след като Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт "Рафах", който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет и че ще..

публикувано на 07.05.24 в 15:24
Димитър Главчев

До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Национална детска болница

До края на този месец стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Национална детска болница.  Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести..

публикувано на 07.05.24 в 14:43
Кириакос Пиеридис

Какво спечели Кипър от еврочленството си и защо кипърците не са евроскептици?

Десет европейски страни отбелязват на 1 май знаменателен юбилей – 20 години от присъединяването си към Европейския съюз. При най-голямото разширение в историята на Съюза - на 1 май 2004 г., в него влиза и една от най-малките му страни членки – Кипър. Островната държава е най-източната граница на Евросъюза и единственият негов представител..

публикувано на 07.05.24 в 14:31

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград и в София област

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:05
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Председател на "Величие" ще бъде полк. Николай Марков, а не аз

Това заяви Ивелин Михайлов, предприемач от Исторически парк във Ветрино и член на партия "Величие" , която се регистрира за участие на изборите на 9-и юни. Той обясни, че в момента тече процедура за промяна на председателя на партията и полковник Николай Марков да бъде неин лидер , а досегашният - Албена Пекова - да стане заместник-председател:..

публикувано на 07.05.24 в 14:04