Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Журналистката Елена Банова споделя своя път в лечението на коварното заболяване

Елена Банова
Снимка: Станислава Пирчева

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова, водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяванеИ не случайно в първото издание на книгата тя казва, че това е нейният личен голям труд да помага. 

Елена Банова е дългогодишен журналист, а също и създател и председател на Фондация “Неогенезис” - една от най-авторитетните неправителствени организации за борбата с рака. Банова е издала пет книги с публицистика, очерци, интервюта.

В „Нощен хоризонт“ Банова разказва за новото преработено издание на книгата с допълнения, като практическо ръководство, което осветлява пътя на онкологичния пациент, но и на всеки, който се интересува от здравословния начин на живот и хранене. 

Книгата представя съвременни научни изследвания и практики в борбата с рака, съчетани с лични истории и опита на Банова. Журналистката разказва за усилията да напише книга на ясен и разбираем език, подходяща за широката публика като споделя със слушателите стъпките, които човек с подобна диагноза трябва да предприеме, за да се бори със заболяването, както и предпазните мерки, които са необходими за хората в трайна ремисия

Тема на разговор чрез страниците на „Застани до мен срещу рака“ е и специалният поглед на книгата към суперхраните на света - различни диетотерапии, създадени от учени и медици по целия свят. Диети, базирани на изследвания и научни факти за влиянието на храната върху процесите на заболяване и здравеопазване. 

Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" е пътеводител към по-здравословен начин на живот и хранене, който може да помогне на всеки, който търси информация и вдъхновение за подобряване на своето здраве и благополучие. 

"Надеждата изправя на крака, дава криле, тя те кара да гледаш напред и надалече, смята Елена Банова. Според нея най- добрият лек това е търсенето на духовното пречистване, на вътрешната хармония. Тя подрежда всичко търсено, научено и изучено – да се знае от всеки, който иска да се справи с този проблем. Търсенето и вътрешният човешки напор да знаеш повече носи в същото време и огромна помощ за тялото, вярва още тя.

„В най-тежките си дни обикновено се спасявам с изкачване на Черни връх… Балсам да душата е да вие вятър, да шиба през лицето дъжд или сняг, да се носят облаци… Всичко това го имам и в този момент, като по поръчка ми е. Навярно, за да ми бъде по-леко, докато премислям… В края на четирикилометровия път между Голи връх и Черни връх винаги съм готова с решението си

Независимо какъв проблем обмислям. Защото от години тази отсечка между двата върха за мен е път-болка, път-изпитание, път-плач, път-опомняне. Никога не съм слизала от Черни връх без решение, без да съм преценила ясно какво трябва да правя там, долу. Слизам различна и в никакъв случай рухнала. Както се надявам да се случи и сега…“ – пише в книгата „Застани до мен срещу рака“ авторката Елена Банова.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50