Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Политиците не говорят за необходимостта от сериозни реформи в МВР

"Едни скандали отмират, други идват. Все по-малко ще се говори за Нотариуса и "Осемте джуджета"

| Интервю
Иво Инджов
Снимка: БНР

Политиците не говорят за необходимостта от сериозни реформи в МВР, защото в него има много политика, но и то позволява на тези, които са на власт, да правят политика и това е голям проблем.

Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, политически наблюдател и анализатор.

"Министърът на вътрешните работи (Калин Стоянов - б.р.) е имал срещи с едно от лицата, което е в ареста и е обвинено за контрабанда, и то многократни. Медиите и анализаторите не задават тези въпроси, а той дължи отговор. Факт е, че той, заедно с главния секретар (Живко Коцев, който вече е освободен от този пост -.б.р.) са уязвими и за редица други провали на МВР. Би трябвало да се разглежда комплексно проблемът, а не само спецслужбите. Нито една политическа сила - нито двата полюса в сглобката, нито опозиционните партии - не говорят за необходимостта от сериозни реформи в МВР. ... Основно се говори за реформа в прокуратурата, по-малко за реформа в съдилищата, но почти нищо не се говори за реформа в МВР. А престъпността и корупцията се борят в триединство - МВР и служби, прокуратура, съд". 

Едни скандали отмират, други идват. Все по-малко ще се говори за Нотариуса и "Осемте джуджета", сега на дневен ред е скандалът в МВР и "Митници", коментира още Инджов.

Според него в предизборната кампания "всеки от участниците ще се опитва да тълкува нещата в своя полза и да уязви опонентите".

Политически наблюдател и анализатор изказа надежда в предизборната кампания повече да се говори за подобряването на качеството на живот на българите, което е национален приоритет, а евроатлантическите цели могат да бъдат използвани като инструмент за постигане на националните.

Европейските теми ще бъдат потопени от националните в кампанията, очаква доц. Инджов.

"Все пак избори 2 в 1 е по-доброто решение, защото, ако през седмица трябваше да се гласува, европейските избори съвсем щяха да потънат като избирателна активност".

Интервюто на Георги Марков с Иво Инджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

обновено на 26.05.24 в 04:21
Опашки от автомобили се образуват в района на Симитли при серия почивни дни.

От АПИ ограничават камионите над 12 тона на места заради очаквания днес интензивен трафик

Заради очаквания интензивен трафик от Гърция към България - от 11 до 21 часа днес се въвежда промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград, предупреждават от АПИ. Камионите над 12 тона няма да могат да пътуват в посока граничен пункт "Кулата", а в посока София ще могат да се движат само в дясната лента на главен път Е-79...

публикувано на 26.05.24 в 03:35
Американският президент Джо Байдън по време на речта си във военната академия

Президентът на САЩ произнесе реч пред кадетите, завършващи военната академия "Уест Пойнт"

Не е имало никога период в историята, в който наши военни да са участвали в мисии на толкова много места едновременно по света. Това заяви американският президент Джо Байдън по време на реч във военната академия "Уест Пойнт" в щата Ню Йорк пред завършващите кадети от американската армия. Президентът Джо Байдън изтъкна решаващата роля на..

публикувано на 26.05.24 в 03:24
Демонстрационен полет със самолет Spitfire на Кралските военновъздушни сили във Великобриртания през есента.

Пилот от британските ВВС загина при катастрофа със самолет от ВСВ

Във Великобритания пилот на Кралските военновъздушни сили загина след като се разби с неговия самолет Spitfire в поле близо до база в графство Линкълншър.: Инцидентът е станал в следобедните часове на съботния ден. Самолетът е от времето на Втората световна война и е участвал в демонстративен полет по повод на историческа битка в района...

публикувано на 26.05.24 в 02:54

Голямата награда на фестивала в Кан е за "Анора"

Американският режисьор Шон Бейкър грабна голямата награда  на филмовия фестивал в Кан -  "Златна палма" -  за своята свободолюбива продукция  "Анора"  с участието на Майки Мадисън. Тя изпълнява главната роля на танцьорка, която се сдобива с богат клиент, но се сблъсква с гнева на родителите му - руски олигарси. Като председател на журито..

публикувано на 25.05.24 в 21:36

В Гърция 60% собствениците на Smart автомобили са били жертва на кражба

Гръцката полиция предупреждава собствениците на Smart автомобили да се пазят от кражби. Проучване сред гърците показва, че 60% собствениците на Smart автомобили са били жертва на кражба. Цената на резервните части и увеличеното търсене привличат крадците. Те дори се фокусирали върху конкретни компоненти, като волани и брони, които са много..

публикувано на 25.05.24 в 21:28

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина иска база на НАТО в страната

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина е поискал в страната за бъде създадена база на НАТО. По време на среща с представители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зукан Хелез е поискал създаването на база на НАТО в страната, като е заявил, че на Русия "не трябва да се позволява да..

публикувано на 25.05.24 в 21:21