Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба ще бъде открита на 16 април в столичната галерия "Стубел"

Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека

Всяка картина е като пулсът на живота, проникнал същността на човешкото битие

3
Феникс Върбанов
Снимка: Личен архив

Среща в "Нощен хоризонт" с истинското изкуство и стремеж за откриване на вдъхновение за всеки по своята душевна и емоционална пътека

Гостува художникът Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека, към магичния Космос, който се разкрива при досега с неговите творби. Покана за откриването на една изключителна изложба с пулсациите на самото творене и сътворяване – на вечното съблазняващо противопоставяне между човешкото и божественото, между земното и небесното. 

Със своята изложба "Пулсации" - на времето в прегръдката живот дочул сърцето си, художникът Феникс Върбанов разказва за една изключителна изложба, където времето се разкрива чрез изкуството, а животът с пулсациите на сърцето с досег до най-дълбоките емоции и вълнения на художника, пресъздадени в неговите творби. 

Те ни водят през времето и пространството на чувствата, а всяка картина е като пулсът на живота, проникнал същността на човешкото битие. Живеещият в Париж художник Феникс Върбанов определя себе си като космополит и признава, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури - българска, китайска и френска. 

Неговата изложба ще бъде открита на 16 април в столичната галерия "Стубел". Тя се бъде последвана през месец май от друга изложба под наименованието "Мъртво течение" в столичната галерия "Аросита". 

Феникс Върбанов

За новата си изложба "Пулсации" художникът Феникс Върбанов споделя, че тя е спонтанно решение и тръгва от усещане за вълнение, което на френски звучи като вълнообразно, пулсираща енергия, енергия за живот. Емоциите са моторът на пулсациите като движение. Онези състояния, които излизат извън рамката без да се къса връзката между ум и душа. 

Пулсациите като границата да се преодолее любовта, смъртта и чрез изкуството да се постигне абсолютът. Според художника пулсацията трябва да се контролира иначе настава война, а изкуството е средство да изразяваме пулсациите на своите емоции и да оставяш следа по пътя. Тази пулсация обобщава творчеството му. 

Новата му изложба ще е монохромна в червено и черно. В момента червеният цвят му дава много енергия и го събужда като вулкан, от който изригват емоции. Работи с абстрактни елементи, тъй като те са най-близо до сърцето, духовността на работите, които прави. Пулсацията е процес, който става много бързо, в случая рисуването е уловен миг. 

В новата изложба Върбанов ще покаже накъсани парчета, фрагменти от времето. Колажите му дават възможност за свобода, усещане без граници. Следваща стъпка е да ги освети с ретро осветление. Ще бъдат показани 20 картини рисувани върху китайска хартия с туш, както и малки формати. Вече 30 години той работи с китайската хартия. Харесва му, че тя се поддава на мачкане, прави скулптури с нея, моделира я, поддава се на релеф. Тя е гъвкава и силна, много лека, казва Феникс Върбанов и се опитва в творбите си да съчетава като в скулптура светлосянката и пространството.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58