Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За тази част на Ректората не се знае много"

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Проф. Оля Харизанова: Там се дишаше и сега отново ще се диша свободно

| Интервю
Снимка: Ани Петрова, БНР

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория. 

"Залата има невероятна акустика. Направихме специално озвучаване. Може да се използва за всичко – от конференции до концерти. Така сме го оборудвали, че да може бързо залата да преминава от една форма в друга, за да може различни събития да се случват там", обясни пред БНР проф. д-р Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения "Наследство БГ".

Снимка: БТА

"Съживеното "Яйце", прословутото "Яйце" сега има две основни зони – зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетската библиотека. И залата, и лабораторията са напълно ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е "Яйцето". Всичко е оборудвано с модерна техника, с нова мебелировка. Възстановихме и Английския двор – вътрешно отворено пространство."

Преди години преподавателите и студентите наричаха "Яйцето" едно полуподземно постижение, разположено под централното фоайе на Ректората. Днес родените след 1989 г. едва ли са чували за "Яйцето", отбеляза проф. Харизанова. Няма много данни за "Яйцето". Опитали да открият архитектурни планове, но безуспешно, посочи още тя.

"За тази част от сградата на Ректората не се знае много. Няма документи, които да помогнат в разгадаване на миналото му. Не е ясно за какво точно са го планирали архитектите. Някои мислят, че е построено за параклис – поради това са му придали овална форма, но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети Църквата. Най-интересното е, че формата копира точно формата на централното фоайе на Ректората. През годините различни ректори са променяли предназначението на това огромно помещение. Аз си спомням, че през 70-те и 80-те години Яйцето беше спортен салон. По-късно за малко това място се превърна в хранилище за книги на университетската библиотека. През 80-те години се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря", разказа проф. Харизанова в предаването "Хоризонт до обед".

проф. д-р Оля Харизанова  Снимка: БТА

Преди промените от 1989 г. "Яйцето" е било и място за неформални срещи и обмен на гражданска енергия. 

"Там се дишаше и сега отново ще се диша свободно", коментира Оля Харизанова.

"Вече няма да е място за ракия и шопска салата. Където беше стария кухненски бокс, сега е лаборатория с невероятно оборудване за реставрация и консервация. Оттук нататък ще бъде място за съпреживяване, за срещи с духовността".

Снимка: БТА

Откриването на обновеното пространство ще се състои на 16 април от 11.00 часа.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59