Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат заплатите на военните

Христо Гаджев
Снимка: БГНЕС

Депутати от всички парламентарни групи са внесли предложение за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които заплатите на военнослужещите да се изравнят със средната работна заплата за страната.

"Всички парламентарни групи внасяме проект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със средната работна заплата за страната".

Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. 

По думите му това е близо 30% нарастване на възнаграждението на военнослужещите.

"Липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за напускане на Въоръжените сили от военнослужещите. Ако искаме да имаме съвременна армия, това не е само да закупуваме ново въоръжение, това е инвестиция в хора. Ние се надяваме до края на живота на това Народно събрание, преди празника на Българската армия на 6-и май, законодателните промени да са приети да са влезли в сила".

Нашият парламент показа необходимото разбиране, заяви от своя страна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов:

"Едно такова решение ще даде мотивация на военнослужещите и ще покаже, че държавата се грижи за тях. Това решение ще доведе до отлив на рапортите за напускане и ще повиши интереса към военната служба".

Според Запрянов липсата на кадри влияе на боеспособността на армията:

"Не е допустимо да има вече военни формирования, в които няма нито един офицер. За това смятам, че едно такова решение ще даде на военнослужещите мотивация".

Министър Запрянов каза, че възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет.

Относно повиквателните, една от задачите е да се премине към водене на електронен отчет на запаса и оповестяването да се извършва с електронни средства:

"Тези повиквателни - дали са хартиени или са електронни, те не значат, че тези хора ние свикваме в редовете на армията. Това само е част от военния отчет. Не предвиждаме мобилизации, разгръщане на тези формирования, а само поддържане на готовност", посочи Запрянов.

По-рано министър Запрянов настоя за повишение на военните разходи до 2,5% от Брутния вътрешен продукт и за актуализация на заплащането на военнослужещите. 

"Работим по стратегическия преглед за един комплексен социален пакет. Вече знаем, че в НАТО, и сега на Срещата на високо равнище, 2 процента ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерните техники, а няма да имаме личен състав. Това притеснява и политическото ръководство, и военното ръководство", каза той.

Атанас Запрянов уточни, че въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, като политическо решение, но е на дневен ред като дискусия.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местни избори на много места в Англия и Уелс

Днес на много места в Англия и Уелс се провеждат местни избори. Милиони избиратели в Англия и Уелс избират 107 местни власти в Англия и 11 кметове, сред които и на Лондон. На частични избори ще бъде избран нов депутат от Блекпул Юг след оставката на бившия консерватор Скот Бентън. Гласоподавателите в Англия и Уелс освен това ще изберат 37..

публикувано на 02.05.24 в 10:08

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25
Димитър Главчев

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото..

публикувано на 02.05.24 в 09:17

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл. "Св. Неделя" в София

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл."Св. Неделя" в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма "Света София". Велина Тонева, директор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:13

Благослав Михайлов: Проблемът е, че политическата класа говори едно и също от 20 години

Днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" . Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост . ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и..

публикувано на 02.05.24 в 08:59