Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството следи с повишено внимание напрежението в Близкия изток

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Правителството следи с повишено внимание засилващото се напрежение в Близкия изток. В съобщение от пресецнтъра на Министерския съвет се посочва, че служебният премиер Димитър Главчев получава своевременна информация от служебния министър на външните работи Стефан Димитров. Правителството е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани, намиращи се в региона.

Сънародниците могат да се обръщат за съдействие денонощно на телефонните линии в Министерството на външните работи, в Посолството в Израел и в Техеран.

По-рано американският президент Джо Байдън обяви, че се очаква Иран да нападне Израел, и предупреди Техеран да не прави това, а редица държави призоваха своите граждани да не пътуват до Иран.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" проучва предложението на Израел за 40-дневно примирие

Продължават усилията за постигане на примирие между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Американският президент Джо Байдън е обсъдил по телефона мирните преговори с лидерите на Катар и Египет. "Хамас" проучва предложението на Израел за 40-дневно примирие във войната в Ивицата Газа. В замяна на прекратяването..

публикувано на 30.04.24 в 09:05

Ген. Димитър Петров: Прави се всичко възможно новите Ф-16 да бъдат посрещнати на Граф Игнатиево

"Прави се всичко възможно новите Ф-16 да бъдат посрещнати на авиобазата до Граф Игнатиево. Това каза пред БНР началникът на Военновъздушните сили генерал – майор Димитър Петров.  Докладът за състоянието на отбраната алармира вече за проблеми при реконструкцията на пистата и нейното наводняване при дъжд. Генерал – майор Димитър Петров обаче..

публикувано на 30.04.24 в 09:00
5 блок на АЕЦ

АЯР с информация за преминаването към новото гориво на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще даде повече информация за поетапното преминаване на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" към новото гориво на "Уестингхаус". Разрешението за използването на американското гориво беше издадено на 22 април, а няколко дни преди това първите доставки пристигнаха на територията на централата. Преминаването на 5-и..

публикувано на 30.04.24 в 08:26
Студентски протест в Колумбийския университет в Ню Йорк, 29 април 2024 г.

Разрастват се пропалестинските протести в университети в САЩ

Пропалестинският протест, тръгнал от Колумбийския университет на 17 април, заля не само САЩ, но вече се разпростира и в Европа. Университетите са притиснати все повече с приближаващия край на семестъра и очакваните церемонии по дипломирането и завършването на учебната година, а полицията влиза във все по-сериозен сблъсък със студентите...

публикувано на 30.04.24 в 08:17

Калин Славов: Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък

Политиците възприемат изборния процес като технология за създаване на изборен резултат, а не за спечелване на умовете и сърцата на хората. Това заяви пред БНР Калин Славов, "Прозрачност без граници". "Те се оказват имунизирани и от наказателно преследване, и от чисто административни последици. Обществото разбира, че политиците успяха да създат..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

В Перник отварят събирателен пункт за опасни домакински отпадъци

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в специален събирателен пункт. Той е мобилен и днес 30 април за седми пореден път ще бъде в Перник. От община Перник призовават домакинствата да се възползват от услугата. С предаването на опасните отпадъци в мобилния пункт ще се ограничи попадането им в общите..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница

Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти ще има в навечерието на празника на армията - 6 май. По традиция служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят военните от операциите Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Участие във..

публикувано на 30.04.24 в 07:55