Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Чой е "мотивиран повече от всякога" за легендарното мотоциклетно състезание в Льо Ман

Благодарение на Мартин Чой отбора на „BMW Motorrad CSEU“ завърши състезанието "24 часа на Льо Ман"
Снимка: Личен архив

Мартин Чой е "мотивиран повече от всякога" за предстоящото състезание "24 часа на Льо Ман", с което ще бъде открит новият сезон в Световния шампионат по мотоциклетизъм за издържливост. Българският пилот ще кара във водещия клас Супербайк с MACO Racing Team, който през миналата година зае  шестото място в генералното класиране и през тази отново има големи амбиции с мотоциклетите на Ямаха.

"Напрежението ще бъде по-голямо, но аз съм подготвен и мотивиран повече от всякога. Надявам се да имаме късмет, самият отбор е впечатляващ", заяви българският пилот на "Еко Рейсинг", който ще се състезава с номер 14 във Франция.

"Карах с Ямаха и през миналата година, но в клас Суперсток. Доста марки смених, като започнем с БМВ, Сузуки, Кавазаки няколко години… Разликата в клас Супербайк е, че той е отворен към подготовка на мотора и няма ограничения. Мотоциклетът има много заводски приспособления, с които не се кара лесно. За двата дни, които имахме с официални тестове, не успяхме да направим много обиколки заради дъжд и студено време, но горе-долу успях да се стиковам с мотора. 

"От утре започват тренировките, така че до събота ще направим много обиколки. Хубаво е, че подготвихме и двата двигателя - новия за състезанието и друг за тренировките, без ограничения за електрониките. В официалните тестове направихме около 100 обиколки в ограничени обороти".

Льо Ман е насрочен за предстоящия уикенд, а Чой ще кара със съотборници Мартин Вугринец от Хърватия и Такеши Ишизука от Япония. Това ще бъде осмо участие на българина в най-престижното мотоциклетно ендюрънс състезание, като той е завършил всички седем от досегашните.

"Такеши е известен състезател, има победа в Сузука и няколко подиума в Малайзия. Участвал е и в '24-те часа на Льо Ман'. Другият състезател е хърватски пилот, който е доста бърз. Той участва и миналата година с този отбор, така че е най-добре запознат с мотоциклета", продължи Чой.

"С Такеши на габарити сме горе-долу изравнени, но Вугринец е 10-15 см по-висок. Това беше малко дискомфортно на тестовете, тъй като имахме малко разногласия за кормилата и степенките. Стигнахме до решение по-близо до нас, тъй като ние сме двама. Успяхме да направим така, че моторите да са комфортни и за тримата, за да не ни морят".

Редът на поява на пилотите в тези серии обикновено става ясен в часовете преди състезанието - след тренировките и квалификациите, така че и самият Чой все още не знае с коя лента ще бъде. Той разкри само това, че стинтовете за всеки пилот с номер 14 би трябвало да продължават между 33 и 35 обиколки, между 55 минути и час.

"Не е важно кой ще стартира. Важно е да сме с еднакви, близки времена и да бъдем константни в обиколките ни. Когато един от тримата в отбор куца, това рефлектира върху другите двама. Състезанието ще бъде много тежко, защото пистата е интензивна и няма места за почивка. В Льо Ман обаче никога не е лесно", каза още Чой. 

През тази година Световният ендюрънс шампионат (EWC) ще бъде съставен от четири кръга. Сезонът започва на 20 април в Льо Ман, вторият кръг е на 8 юни на Спа-Франкоршан в Белгия, след което е класиката "8 часа на Сузука" в Япония. Всичко ще завърши на 14 септември с легендарния "Бол д'Ор" във Франция.

"Имам подписан договор и оставам с този отбор за целия шампионат. Надявам се да съм жив и здрав, за да ме видите във всички състезания", продължи той.

Сезонът всъщност вече започна за Чой, който през уикенда преживя редица технически проблеми в регионалния шампионат в Серес. В събота българинът завърши на трето място, въпреки че водеше на старта, а в неделя неговият мотор изобщо не потегли от стартовата решетка.

"Не очаквах така да стартира сезонът. Не беше това, което си представях. Най-важното е, че съм здрав и че след няколко часа тръгвам за състезанието, което е цел номер 1 в моя календар. Предстои ми дълъг сезон, имамe над 15 старта и вярвам, че ще покажа това, на което съм способен", каза той.

"В събота в първите обиколки водех и се чувствах стабилно, но получих вибрации в предницата и предстои да разберем какво е това, тъй като електрониката е нова. Повечето хора от моя екип вече са във Франция, а аз останах още един ден с част от механиците". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Калейн (в средата), София Рафаели и Стилияна Николова

България с най-доброто на еврокупата по художествена гимнастика в Баку

Европейските "звезди" са готови да блеснат на първата европейска купа по художествена гимнастика. 37 нации от цял ​​свят се отправят към азербайджанската столица, Баку, за да се състезават в първата европейска купа по художествена гимнастика. България ще бъде представена от националните състезателки индивидуално (девойки) - Дара Малинова и Магдалена..

публикувано на 29.04.24 в 19:38
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева: Тази година планираме да участваме във всички асфалтови рали от европейския шампионат

Трикратната европейска шампионка Екатерина Стратиева се завръща в шампионата на Стария континент този сезон, като първото й участие ще е в рали “Канарски острови” . Стратиева и навигатор й Георги Аврамов вече на Островите и се подготвят за надпреварата. Тази година рали “Канарски острови” ще е за последно кръг от ERC, а от догодина влиза в..

публикувано на 29.04.24 в 19:13

Българска организация с престижна европейска награда в категория “Спорт за мир”

Българската неправителствена организация “Чемпиънс Фактори” получи престижна европейска награда. Отличието беше връчено по време на церемонията #BeActiveAwards на Европейския спортен форум в Белгия и е в категория “Спорт за мир”. Журито оцени високо работата на "Чемпиънс Фактори" в инициативата “Заедно за Украйна”. През 2023 г. организацията даде..

публикувано на 29.04.24 в 18:09
Георги Иванов

Президентът на БФС Георги Иванов: Промените вече започнаха

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов беше специален гост по закриване на третия детски футболен турнир “Пиринска Бундеслига” в Благоевград. Иванов застана пред медиите, където освен за турнира говори и за идеята да има две Втори лига. “Винаги съм се чувствал добре в Благоевград и сега, когато виждам децата как играят, се чувствам още..

публикувано на 29.04.24 в 17:40
Давид Иванов

Давид Иванов: Европейското е най-доброто състезание в кариерата ми до сега

„Това е най-доброто състезание, което някога съм правил. Натрупах много опит, но и се забавлявах. Нова е голяма стъпка напред. Много съм доволен. Не успях да направя както трябва финала на успоредка, можеше и малко повече трудност в изпълнението на висилка, но това сега няма значение. Много съм щастлив“, това сподели специално за БНР Давид..

публикувано на 29.04.24 в 17:24

ВК Нефтохимик привлече френски национал

Волейболният Нефтохимик, който отстъпи титлата на Левски през този сезон, продължава с ударната си селекция, информира БТА. Част от новия отбор на Нефтохимик за сезон 2024/25 ще бъде френският посрещач Франсоа Ребейрол, съобщиха от бургаския клуб. Новото попълнение на ВК Нефтохимик 2010 има с „петлите“ сребро от Олимпийския младежки фестивал в Гьор..

публикувано на 29.04.24 в 13:46

Треньорът на Оклахома е №1 в НБА

Марк Дейно спечели наградата за "Треньор на годината" в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 39-годишният специалист изведе тима на Оклахома Сити Тъндър до първото място в Западната конференция през редовния сезон с 57 победи и 25 загуби, като "гръмотевиците" изпревариха в последния момент шампиона Денвър Нъгетс. Дейно работа за..

публикувано на 29.04.24 в 13:42