Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море

Снимка: unian.net

Русия и Украйна са били много близо до постигане на споразумение за корабоплаването в Черно море миналия месец, но Киев се е оттеглил в последния момент, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на четири източника, запознати с въпроса. 

Пожелалите анонимност източници информират, че Русия и Украйна са преговаряли два месеца с посредничеството на Турция за споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и са договорили споразумение по текста, който е трябвало да бъде обявен от Анкара. Един от източниците е заявил, че "в последния момент Украйна внезапно се е оттеглила и сделката е била провалена". Останалите трима душа са потвърдили тази версия на събитията. 

Все още не е ясно каква е причината за решението на Киев. Русия, Украйна и Турция са отказали коментар.

Украинският президент Володимир Зеленски каза през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да защити черноморския корабен коридор, обхващащ западното ѝ крайбрежие близо до Румъния и България. 

Разговорите по споразумението за корабоплаване, за които не е било съобщавано досега, хвърлят светлина върху тихата дипломация, протичаща зад кулисите, за начините да се накарат двете враждуващи страни да преговарят дори това да е само за търговското корабоплаване, коментира Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отломки от свален дрон раниха 12 души в Централна Украйна

В Централна Украйна отломки от свален руски дрон раниха 12 души.  По информация от военната администрация на Днепропетровска област над 30  жилища са понесли щети, а сред ранените има и дете, предаде БТА. Руските сили са подложили на..

публикувано на 15.04.24 в 07:58
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Дипломати от България и Украйна обсъждат войната и последиците от нея

Военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците за региона на Черно и Азовско море ще бъдат обсъдени на форум в София, организиран съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната в България и в Украйна. Партньор на Втората..

публикувано на 15.04.24 в 07:39

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Ген. Олександър Сирски

Украйна изпраща подкрепления към Часов Яр

Украинското командване изпраща подкрепления към източния град Часов Яр, за да отблъсне руските атаки, съобщи главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Защитниците на града ще получат в скоро време допълнителни боеприпаси, дронове и средства за..

публикувано на 14.04.24 в 21:05

Украйна осъди иранската атака срещу Израел

Украйна остро осъжда атаката на Иран срещу Израел, става ясно от съобщение, публикувано на страницата на Министерството на външните работи в Киев. Междувременно в социалните мрежи се появиха призиви Украйна да получи всичко необходимо, за да..

публикувано на 14.04.24 в 19:00
Атанас Запрянов

Запрянов и помощник-секретар по отбраната на САЩ обсъдиха подкрепата за Украйна

Неотложната необходимост от продължаване на подкрепата за Украйна беше една от темите на разговора на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник-секретаря по отбраната на САЩ с ресор международна сигурност Селесте Уоландър. Това се..

публикувано на 13.04.24 в 19:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жерар Депардийо

Жерар Депардийо ще бъде съден за две сексуални посегателства

Жерар Депардийо ще бъде съден през октомври за две сексуални посегателства, обяви парижката прокуратура. 75-годишният актьор е бил разпитан днес в полицията във връзка с жалби на две жени, чиито имена не се съобщават.  Посегателствата са били извършени..

публикувано на 29.04.24 в 22:55

Засилено полицейско присъствие в Пернишко заради празниците

Засилено полицейско присъствие ще има в Пернишко заради празниците, съобщиха от ОДМВР. Целта е да се гарантират общественият ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите. Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за..

публикувано на 29.04.24 в 22:44

Илиана Иванова представи идеята за обща европейска диплома в УНСС

Обща европейска диплома може да донесе ползи за студенти, университети, преподаватели и за бизнеса, заяви еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата и образованието Илиана Иванова. Тя беше днес в София и се срещна с ръководството на..

публикувано на 29.04.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС,..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х,..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските..

публикувано на 29.04.24 в 20:06