Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За първи път в историята има признание, че Саудитска Арабия си колаборира с Израел по отношение на сигурността"

Димитър Къцарков: ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток

"Нетаняху е потърсил политическа изгода от удара в Дамаск"

| Интервю
Димитър Къцарков
Снимка: Стопкадър, Euronews

В зависимост от големината на отговора на Израел към Иран може да се прецени дали ще се стигне до ескалация, или не. Това обясни пред БНР Димитър Къцарков, експерт по отношенията в Близкия изток. 

Израел беше атакуван от ислямската република с над 300 дрона и ракети. Повод за атаката стана израелска така срещу иранското посолство в Дамаск. 

Трудно е да се предвиди конкретният удар на Израел срещу Иран, каза той.

"Следейки информацията, която идва от експерти в региона, може да се очакват няколко вида, например по конкретни военни инсталации на ислямската република. Обсъждат се цели, разположени в Персийския залив или такива, свързани с иранската ядрена програма. Възможно е да се спекулира, че могат да се очакват и удари по прокситата на Иран. Ударът вероятно ще  е прецизиран и добре премерен". 

Такъв беше и този на Иран, отбеляза експертът. 

"Той беше насочен към места, които не са много населени. Може да бъдем сигурни, че Израел се подготвя за сценарии, в които може да има следващи атаки от ИранИзраелската военна индустрия, наука и компании повишиха с 5% своята стойност на борсата в Ню Йорк и Тел Авив. Очевидно системите за сигурност на Израел работят". 

Моят личен прочит на удара, който Нетаняху нанесе върху консулството в Дамаск, е, че той изпрати сигнал на Иран, че не се страхува да влезе в по-директна конфронтация, каза Къцарков. 

"Имаше нужда от този удар, защото в последните няколко седмици се усеща разнобой във военния кабинет в Израел. Започна да се говори  и за избори. Нетаняху е потърсил политическа изгода от удара в Дамаск. Мисля, че и двете страни не искат директна война една с друга. Това, което направи режимът в Иран, е, че даде политически плюсове на Нетаняху. Сега военният кабинет е по-сплотен. На дневен ред вероятно пак ще излезе офанзива в Рафах. Израел отново започна да печели симпатиите на Запада". 

ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток, смята експертът.

"И да се справят със заплахата от шиитската дъга, която продължава да натиска сунитските съюзници на САЩ в региона".

Той разясни каква е ситуацията в ивицата Газа в настоящия момент.

"Войските на Израел са изтеглени от Кан Юнис. Имат пълен контрол над Северна Газа. Хуманитарната ситуация е тежка. Цената, която плаща палестинският народ, за да бъде "Хамас" в Газа, е тежка. Не се очертава скоро да бъде намерено разрешение".

Друг политически плюс за Нетаняху е, че Саудитска Арабия е съобщила за подадена на Израел информация за ударите от Иран, обясни експертът.

"За първи път в историята има признание, че Саудитска Арабия си колаборира с Израел по отношение на сигурността. Това е голяма новина. Отново се дават индикации, че арабските държави, които бяха в сериозни противоречия с Израел заради войната в Газа,  са готови да седнат на масата за преговори.

Позицията на ЕС спрямо Иран е много гъвкава, отбеляза още Къцарков. 

"Време е да подходи по-сериозно спрямо Иран - държава, в която продължава да се усеща един порив за военна доминация в региона на Близкия изток, който го дестабилизира".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жерар Депардийо

Жерар Депардийо ще бъде съден за две сексуални посегателства

Жерар Депардийо ще бъде съден през октомври за две сексуални посегателства, обяви парижката прокуратура. 75-годишният актьор е бил разпитан днес в полицията във връзка с жалби на две жени, чиито имена не се съобщават.  Посегателствата са били извършени през септември 2021 година по време на снимките на филма "Зелени капаци". Депардийо е отхвърлил..

публикувано на 29.04.24 в 22:55

Засилено полицейско присъствие в Пернишко заради празниците

Засилено полицейско присъствие ще има в Пернишко заради празниците, съобщиха от ОДМВР. Целта е да се гарантират общественият ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите. Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта.  Ще..

публикувано на 29.04.24 в 22:44

Илиана Иванова представи идеята за обща европейска диплома в УНСС

Обща европейска диплома може да донесе ползи за студенти, университети, преподаватели и за бизнеса, заяви еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата и образованието Илиана Иванова. Тя беше днес в София и се срещна с ръководството на Университета за национално и световно стопанство. Европейската комисия представи идеята си за такава..

публикувано на 29.04.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна.  Среднодневният украински износ на..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х, който е бил с чин капитан в Бундесвера. Той е обвинен, че е предал информация от поста си във..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските бунтове в защита на палестинците достигнаха до кампуса на парижкия университет, в чиято..

публикувано на 29.04.24 в 20:06