Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ сезират Конституционния съд за гласуваната оставка на шефа на НЗОК

Васил Пандов
Снимка: БГНЕС

От ПП-ДБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради гласуваната оставка на управителя на Здравната каса, въпреки оттеглянето ѝ. Според депутата Васил Пандов това е план на ГЕРБ и ДПС за овладяване на Касата.

"Това, което те направиха днес, е гласуваха една оставка, която вече я няма, тоест единствено по своята воля - така да го кажа, една диктатура на сегашното мнозинство, беше освободен управителя на НЗОК и управлението на НЗОК в момента е еднолично, без да има управител, в подуправителя на ГЕРБ-ДПС. Ние ще сезираме Конституционния съд възможно ли е Народното събрание да освободи някой, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви", каза Пандов.

Вече бившият управител на НЗОК Станимир Михайлов обясни, че оттеглянето на оставката е негово лично решение. Той намира за странно, че в пленарната зала не му е била дадена възможност да изложи мотивите си.

"Условията, заради които я подадох аз моята оставка преди време, не бяха спазени и още по-странното, което вече не ме учудва е, че никой не говори за това каква работа е свършена, какво предстои да се свърши в Здравната каса, а всеки говори само за политики и прави лични нападки. Не се чувствам жертва", заяви той.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест пред НС: Не убивайте сектора с гъбите!

Пред Народното събрание се провежда протест срещу "унищожаването" на сектора на събирачите на гъби. Браншовите организации призовават: "Не убивайте сектора с гъбите!". Те се обявяват срещу готвените промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който..

публикувано на 30.04.24 в 10:05

132 милиона спасени деца заради развитието на световното здравеопазване

Благодарение на напредъка в световното здравеопазване най-малко 132 милиона деца са били спасени от 1990 година досега. Това сочат данни на организацията "Нашият свят в данни". Световното ниво на детската смъртност през 1990-та година е била 9,3 процента. Това означава, че над 12 милиона деца на възраст под 5 години са умирали годишно по..

публикувано на 30.04.24 в 09:50

Гърция се готви за първомайска транспортна стачка

От днес връщат свалените номера на коли в Гърция. Това е валидно и за колите с чужда регистрация. От тази нощ спира морския и общественият транспорт във връзка с 24-часова стачка за 1-ви май. Опашки от туристи и автомобили има по всички гръцки пристанища. Пуснаха днес допълнителни фериботи, но местата не достигат, съобщават..

публикувано на 30.04.24 в 09:39

Паднаха цените на петрола в азиатската търговия

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия, след като преговорите между Израел и "Хамас" в Кайро дадоха надежда, че може да се стигне до примирие и да се избегне по-мащабен конфликт в Близкия изток, предаде Ройтерс. Пазарите обаче остават под натиск преди започващото днес заседание на Управлението за федерален резерв по..

публикувано на 30.04.24 в 09:36
Доц.  Жана Попова

Доц. Жана Попова: Забраната за хазарта ще бъде "агнето цяло и вълкът сит"

Не е правилно частни телевизии да оправдават присъствието на хазарта в програмата си с обществен интерес. Свободата на словото е застрашена, но е застрашена от вътре в самата медия. Нова телевизия казват, че са зависими от хазартните оператори. Това коментира в интервю пред БНР доц. Жана Попова от ФЖМК на СУ "Кл. Охридски" за забраната на..

публикувано на 30.04.24 в 09:31

"Хамас" проучва предложението на Израел за 40-дневно примирие

Продължават усилията за постигане на примирие между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Американският президент Джо Байдън е обсъдил по телефона мирните преговори с лидерите на Катар и Египет. "Хамас" проучва предложението на Израел за 40-дневно примирие във войната в Ивицата Газа. В замяна на прекратяването..

публикувано на 30.04.24 в 09:05

Ген. Димитър Петров: Прави се всичко възможно новите Ф-16 да бъдат посрещнати на Граф Игнатиево

"Прави се всичко възможно новите Ф-16 да бъдат посрещнати на авиобазата до Граф Игнатиево. Това каза пред БНР началникът на Военновъздушните сили генерал – майор Димитър Петров.  Докладът за състоянието на отбраната алармира вече за проблеми при реконструкцията на пистата и нейното наводняване при дъжд. Генерал – майор Димитър Петров обаче..

публикувано на 30.04.24 в 09:00