Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата. 

"Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионалния исторически музей и неговите филиали и Софийската градска художествена галерия", пише в уведомлението на кмета до началника на РУО - София Ваня Кастрева. 

Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ - София. 

От Столичната община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден. 

Втори май вече бе обявен за неучебен в Пловдив, Благоевград, Русе, Стара Загора, Ловеч, Хасково, Димитровград, Смолян и Троян. Няма да учат и учениците в Асеновград и Първомай.

За учениците в Плевен неучебен ще бъде и 15 май. Причината е, че на този ден Плевен отбелязва празника на града. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Симеонова: Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за инвестиции

Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Реално се бяхме обърнали с обща позиция на  За Земята, Грийнпийс, и гражданското Равни БГ. За съжаление има реален риска днес да се вкара тази точка и да има гласуване на това изменение.  Това каза Десислава Симеонова от За Земята в интервю пред БНР...

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Лена Бориславова

Лена Бориславова няма имунитет, но е готова да се откаже от него

Бившият говорител на правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследване.  Вчера стана ясно, че от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим..

публикувано на 30.04.24 в 12:09

Игрални зали в градовете, по границите и в курортите, реши бюджетната комисия

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете..

публикувано на 30.04.24 в 11:41

Зависимостта от хазарт се разпространява бързо, пада възрастта на пристрастените

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява с бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова. В предаването "Хоризонт за вас" тя обясни първите крачки към зависимостта и коментира, че пада възрастта на пристрастените. „Започва се от любопитство - да..

публикувано на 30.04.24 в 11:33

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38