Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

Снимка: Белия дом / Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела, твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро.

Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден, след като Мадуро подписа с опозицията споразумение за честни избори през октомври. Вместо това, властите в Каракас блокираха регистрацията на водещия опозиционен кандидат Мария Корина Мачадо, а после не позволиха участие и на посочения от нея алтернативен претендент.

И часове преди американският лиценз да бъде подновен, министерство на финансите обяви 45-дневен срок компаниите да преустановят работа с Венецуела.

Според източници, цитирани от CNN ще бъде направено изключение за компания Шеврон да продължи частично добива си на територията на Венецуела, по силата на друг лиценз от 2022 година. 

Строгите санкции срещу Венецуела - страната с най-големи залежи на петрол и една от основателите на организацията ОПЕК - бяха наложени от Доналд Тръмп през 2019-а. 

Ройтерс отбелязва, че в момента Джо Байдън се въздържа от т.нар. "политиката на максимален натиск", защото в съчетание с напрежението в Близкия изток, това може да повиши цените на петрола. А в съчетание с лошите икономически условия на Венецуела, може и да увеличи притока от венецуелски мигранти към границата между САЩ и Мексико, когато в щатите също се задават избори. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Така ще изглежда атракционният парк при Крепостта Хисарлъка над Кюстендил
Макет: Община Кюстендил

Правят атракционен парк край Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен парк в долната част на хълма Хисарлъка ще изгради общината в Кюстендил, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Финансирането ще е с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество е вече е одобрен на първи етап. Предвижда се новата атракция за жителите и гостите на града да бъде изградена в долната част на крепост "Хисарлъка“..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от помещението.  Пострадалите са откарани в болницата.  Детето е с 35 процента изгаряне по крайниците и..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана водопроводна мрежа. Средствата са предназначени за основен ремонт на водопроводната мрежа в..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България. "Малко са селищата, които могат да се похвалят с такова изключително достойно участие във..

публикувано на 01.05.24 в 13:25

Ескалират протестите в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранното влияние

Протестите в Тбилиси ескалират. Грузинската полиция е задържала 63 души по време на снощните демонстрации срещу законопроекта за чуждестранното влияние в столицата. Грузинските сили за сигурност използваха водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати срещу хилядите протестиращи пред парламента късно снощи. А лидерът на основната опозиционна партия..

публикувано на 01.05.24 в 13:12
възстановка

Родолюбци от клуб "Традиция" показват, че историята не е само суха фактология

Българската история е не само в учебниците и в летописите. Тя "оживява" чрез възстановките на различни периоди и събития, които правят родолюбивите мъже и жени с различни професии, обединени в клубовете "Традиция". Един от тях е във Велико Търново.  Историята не е само сухи дати и фактология. Историята е емоция и това показват при..

публикувано на 01.05.24 в 13:00
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

В Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание

За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание във възстановка на площад "20 - ти април". Градът е един от най-значимите за българската история, родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и редица други дейци.  По тесните калдъръмени улички на Копривщица..

публикувано на 01.05.24 в 12:50