Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 250 жалби за отрязани дървета в Община Дупница

Снимка: Pixabay

Над 250 заявления и жалби са подадени за отрязване или кастрене на дървета в Община Дупница. Сечта обаче беше спряна след протести пред Общината заради отрязването на 13 дървета по европроект и намесата на полицията. 

Беше образувано и досъдебно производство за увреждане и премахване на движими вещи.

Почти седмица Дупница живее под напрежение от премахнатите борове, липи и ели в центъра - пред общинската администрация и пощата. На отсечените дънери някои поставиха карамфили с траурни ленти. 

Има закани активисти на обществени и екоорганизации да се вържат за дървета, за да ги спасяват. В такава атмосфера се спира изсичането и на дървета, за които има подадени сигнали, жалби и заявления от граждани, коментира кметът Дангов.

"Има десетки жалби от хора, които искат да бъдат окастрени дърветата и да бъдат отрязани. Сигурно имам над 250 такива жалби и заявления. Какво да ги правим тях? Около галерията има диворастящи и масивни видове айлант, които са по 20 метра саморасли. В Дупница на джамията растат такива дървета, на покрива на джамията. Аз изпълнявам закона, защото, като падне едно дърво върху главата на гражданин, или, не дай Боже, на дете, ще ме осъдят мен, защото не съм предприел мерки. Няма да режем нищо. Като паднат върху главите на някои, да се оправят тогава. Нищо няма да режем", каза градоначалникът. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28