Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Снимка: БГНЕС

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.  

Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров. 

С кратко определение, почти без мотиви, съдебният състав с председател Веселин Пенгезов обяви, че двамата остават за постоянно в ареста и че решението не подлежи на обжалване. 

Банкова и Димитров, бащата на Димитров - Марин, който е на свобода по здравословни причини, издирваният Никола Николов, по прякор Паскал, а от вчера и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.

От днес единствените двама задържани са с още обвинения. Според прокуратурата Петя Банкова - по искане на Стефан Димитров, размествала и преназначавала на нови позиции различни митнически служители. Част от тях дори били повишавани против волята им. 

Бившата шефка на Митниците ще отговаря и за длъжностно престъпление. 

Нейната висока - макар и вече бивша, позиция, беше сред аргументите да бъде оставена в ареста, въпреки че на още по-високопоставения само допреди дни Живко Коцев прокуратурата сама определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

Днес в съдебната зала стана ясно, че между първото и окончателното решение за задържането на Банкова и Димитров е била разпитана значителна част от висшето ръководство на МВР, включително и служебният вътрешен  министър Калин Стоянов. Разпитаните заявили, че са виждали многократно Стефан Димитров в МВР по времето на Бойко Рашков. 

Адвокатът на Димитров Ивайло Найденов разказа и за таен свидетел, на чиито показания преди дни явно се е позовавал Стоянов, говорейки за вечеринка в дома на Рашков за неговото дискредитиране. В коментар за разследването Найденов каза: 

"Публичен линч на една групировка в парламента срещу друга групировка в парламента. Това го виждам за първи път. И Живко Коцев да стане министър, Георги Георгиев, който е на "Вътрешна сигурност", да стане заместник-министър, такива са нещата". 

С други думи, но в същия смисъл, прие съдебното определение адвокатът на Петя Банкова - Аделина Натина: 

"Това е правосъдие по време на избори. Когато политиката влезе в съдебната зала, правото излиза. За съжаление". 

За Натина случващото се с клиентката ѝ е отговор на онези, чиито интереси е засегнала и особено при задържането на рекордното количество кокаин в тайник на контейнер за банани в Бургас: 

"Имаше данни, че с този наркотик е щяло да се купуват гласове. Самата Петя Банкова още при задържането си каза, че е имало такива данни. Не е сезирала компетентните органи, понеже не ѝ беше дадена възможност". 

В съдебната зала прокуратурата подсказа, че може да има и още обвиняеми. Което допусна и Натина, анализирайки характера на доказателствата по делото: 

"Всичко е възможно. Снимките, които изтекоха, те не са СРС-та, една трета са Живко Коцев и две трети са за Бойко Рашков".

В последната си дума пред съда Банкова заяви, че винаги е работила, пазейки интересите на държавата, а Димитров, че очаква, когато всичко приключи, "цялата журналистическа мощ да изчисти името му". 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00