Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП.

Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна на Израел, тъй като това би имало "катастрофални последици за цивилното население".

Относно Украйна те се ангажираха да "засилят способностите на противовъздушната отбрана на Украйна".

"Изразяваме решимостта си по-специално да засилим способностите на Украйна за противовъздушна отбрана, за да спасим човешки животи и да защитим критичната инфраструктура. За тази цел ще работим и с партньори", заявиха в заключително изявление министрите на Италия, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада и Германия след срещата им на италианския остров Капри.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Русия атакува Украйна през април с над 300 ракети, 300 дрона и над 3200 управляеми бомби

Русия е използвала повече от 300 ракети, около 300 безпилотни самолета тип "Шахед" и над 3200 управляеми бомби при атаките срещу Украйна през април, заяви в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски, съобщава Ройтерс. "За съжаление, много животи бяха отнети при тези въздушни удари. И само силата може да спре този терор – силата на..

публикувано на 02.05.24 в 15:34

Великотърновският митрополит Григорий освети близо 3000 великденски яйца

В катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" великотърновският митрополит Григорий освети близо 3000 великденски яйца. Те ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение Христово, а част от тях ще бъдат дарени на старческите и социалните домове в общината. На Велики четвъртък миряните във Велико Търново се включиха във..

публикувано на 02.05.24 в 15:33
Френският президент Еманюел Макрон

The Economist: Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю за британското издание "Икономист" (The Economist) френският президент Еманюел Макрон казва, че въпросът за западни войски в Украйна не бива да се изключва предварително и трябва да бъде зададен, ако Москва пробие фронтовите..

публикувано на 02.05.24 в 15:21

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:06
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна

Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн., всичко по читаво се е изнесло тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Това каза проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, в интервю пред БНР. И..

публикувано на 02.05.24 в 14:45

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където полицията се опитва да премахне барикадите и да разпръсне участниците в пропалестинските протести.  Има задържани в хода на полицейската операция по премахване на барикадите. Силите на реда предупредиха демонстрантите да се разотидат или ще бъдат арестувани.  По-рано при..

публикувано на 02.05.24 в 14:26

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02