Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак е готов да обяви нова програма за военни кораби

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби, след като бе подложен на натиск от депутатите от неговата Консервативна партия да обещае в предизборната програма да увеличи разходите за отбрана на 2,5 процента от БВП до определена дата, съобщи вестник "Файненшъл таймс".

Очаква се министър-председателят да изложи планове следващия месец за нови многоцелеви помощни кораби, които ще помогнат за укрепване на способността на Великобритания да води амфибийна война, заявяват пред "Файненшъл таймс" хора, запознати с въпроса. Националната стратегия за корабостроене, последно актуализирана преди две години, очерта планове за един клас многоцелеви кораб за поддръжка, който да влезе в експлоатация в началото на 2030 година, който ще замени сегашния амфибиен флот, състоящ се от комбинация от военен и спомагателни кораби. 

Длъжностни лица предупредиха, че правителството все още не е подписало ново финансиране за плановете. Все още не е ясно как ще бъде структурирана поръчката и дали ще бъде подложена на конкуренция между британските корабостроители. В момента военните кораби винаги се строят в Обединеното кралство. Новата програма вероятно ще бъде разделена на две партиди от по три кораба. 

Съобщението за новата програма идва в момент, когато депутатите тори организират нова кампания, за да принудят Сунак да се ангажира с по-високи разходи за отбрана. Премиерът каза, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП, "когато икономическите условия го позволяват".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак

Риши Сунак е готов да изтегли Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека

Британският премиер Риши Сунак заяви, че контролът на нелегалната имиграция е по-важен от членството в Европейската конвенция за човешките права, което е сигурен знак, че той е готов да загърби международните ангажименти на Обединеното кралство само и..

публикувано на 04.04.24 в 11:35
Бившите премиер Лиз Тръс и Борис Джонсън.

На Острова: Бивши премиери саботирали Риши Сунак

Във Великобритания високопоставени консерватори се опасяват, че Риши Сунак е изправен пред саботаж от страна на бившите премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс в предстоящата предизборната кампания, твърди "Обзървър". Много депутати на торите смятат,..

публикувано на 14.04.24 в 11:49
Премиерът на Великобритания Риши Сунак

Сунак осъди иранската атака и обеща Великобритания да продължи да защитава Израел

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната атака" на Иран, като обеща Обединеното кралство "да продължи да защитава сигурността на Израел". Междувременно Министерството на външните работи посъветва британците да не пътуват до Израел в..

публикувано на 14.04.24 в 16:11
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че..

публикувано на 16.04.24 в 21:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в зала "България" нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на..

публикувано на 06.05.24 в 13:01
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е..

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Израел започна мащабна евакуация на палестинци от Рафах

Израелската армия започна евакуация на около 100 хиляди палестинци от град Рафах в южната част на ивицата Газа. Мярката беше определена от Тел Авив като временна и част от "операция с ограничен мащаб" за унищожаването на ислямистката групировка..

публикувано на 06.05.24 в 12:02