Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима трансплантирани в София след донорска ситуация

Две от трансплантациите са извършени в Александровска болница.
Снимка: Ани Петрова

Трима души бяха трансплантирани след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на "Пирогов“, съобщи агенция "Медицински надзор". Донорът е изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж.

На 20 април лекарите във Военномедицинската академия са трансплантирали черен дроб на 49-годишен мъж, а в "Александровска" болница два медицински екипа са трансплантирали бъбреци на 64-годишна жена и 51-годишен мъж.

Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Галъп": 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %.  Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 09:37

Ройтерс: Българите се отправят към урните за шестите си парламентарни избори за три години

Българите се отправят към урните за шестите си парламентарни избори за три години, съобщава агенция Ройтерс. Според анализатори, малко вероятно е вотът да доведе до стабилно правителство, което да сложи край на продължителната политическа нестабилност и да деблокира икономическите реформи. Последните проучвания на общественото мнение..

публикувано на 09.06.24 в 09:28
Машина за гласуване

Колко са машините с проблеми?

5 са спрените машини до момента - във Варна, София, Кюстендил и Шумен Това съобщи Росица Матева от ЦИК в ефира на "Хоризонт". Вчера, при проверка в деня за размисъл, машината в Сиатъл не е проработила, но се очаква днес да се стартира отново.  По сигнали към ЦИК от началото на изборния ден при две машини не се отпечатва гласуването. На едното..

публикувано на 09.06.24 в 09:27
Служебният премиер Димитър Главчев гласува в столичното 5 ОУ

Служебният премиер Главчев се надява след изборите бързо да се състави правителство

Служебният премиер Димитър Главчев се надява след изборите бързо да се състави правителство: Главчев гласува в 53-а секция в столичното 5 Основно училище "Иван Вазов": "Гласувах политиците да са почтени и да работят в интерес на хората, да поставят обществените интереси над личните. Надявам се бързо да бъде сформирано правителство,..

публикувано на 09.06.24 в 09:10

ЦИК: Изборният ден протича нормално

Нормално протича изборният ден, в който днес гласуваме за национален и за европейски парламент. Това съобщиха от ЦИК минути преди 9 ч. Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално ЦИК прие решение да окаже на РИК, че има ред, по който се подават сигналите за проблеми с машините. Това беше предприето заради разнопосочените начини..

публикувано на 09.06.24 в 09:02

От журналистиката до манастира – сестра Павла ще гласува

Преди повече от 100 години, за разлика от сестра Павла сега, жените у нас не са били допускани до избирателните урни. Преди 140 години в Княжество България се провеждат първите избори за народни представители в новоосвободената ни държава. Три жени се явяват в избирателното бюро в Русе и заявяват желанието си да гласуват. Те обаче не..

публикувано на 09.06.24 в 08:57
Изборните книжа за вота, преди да бъдат изпратени в общините

Избирателите в Силистренско - малко над 113 000, членовете на комисиите - 1799

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Няма данни за неявили се членове на секционни избирателни комисии. 11 подвижни избирателни секции има на територията на Силистренска област, по една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по 2. Освен подвижните..

публикувано на 09.06.24 в 08:42