Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз:

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

| Интервю
Снимка: Радио Видин

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини. В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз. 

"За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични. Но ако сега всички хукнат да търсят ваксини - всяка бременна, всяка баба, която е в контакт с дете, съответно няма да има. Малко по-спокойно да подходим към въпроса. Когато се налага - само лекар назначава ваксинация. Ако спазваме това, ще има достатъчно ваксини за всички", подчерта той. 

"Не виждам причина всяка бременна да бъде ваксинирана. Всеки човек, който си е получил съответните дози в имунизационния календар, няма причина да се притеснява. Няма нужда всеки да се ваксинира и реваксинира наново. Ако въобще се разболее, той ще го изкара много леко и вероятно даже няма и да разбере. Няма причина някой да се панира и всички вкупом да търсим ваксини и т.н.", категоричен бе Маринов и отново призова за спокойствие по темата.
По данни на здравния министър д-р Галя Кондова ваксини има, като се очаква днес да бъдат внесени още. В предаването "Преди всички" той напомни, че ваксината е лекарствен продукт, който е само по лекарско предписание:
"Лекарят преценява кога и дали има нужда от ваксинация или реваксинация". 

Маринов призова да се внимава какво се говори по медиите и напомни случилото се по време на ковид кризата и паниката тогава. 
Цялото интервю на Диана Дончева с Димитър Маринов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08

Слави Трифонов ще води листите на ИТН в Плевен и София

Лидерът на партия ИТН Станислав Тодоров Трифонов ще води листите за национален парламент в родния си град Плевен и в 25 МИР София. Там той ще се изправи срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Петров-Ицо Хазарта. Председателят на ПГ Тошко Йорданов също ще води две листи - в Благоевград и във Варна. Начело на две листи застават проф...

публикувано на 04.05.24 в 17:35

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП.  В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят. От агенцията допълват, че климатолозите..

публикувано на 04.05.24 в 17:00

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните за Великден забележителности в околността

В дните около Великденските празници трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село. Изградените от родовете на Момчиловци десетки параклиси са израз на дълбоката религиозност на жителите на родопското село. Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото, за..

публикувано на 04.05.24 в 16:58