Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рами Киуан стана европейски шампион в Белград

Снимка: БФ Бокс

Рами Киуан спечели титлата в категория 75 килограма на европейското първенство по бокс в Белград, Сърбия. Българският боксьор се наложи над руснака Джамбулат Бижамов в оспорван двубой, като и двамата завършиха окървавени.

"Рами показа страхотен характер и въпреки че изостана след първия рунд в съдийските карти, не се предаде. Напротив, талантът ни се хвърли с всички сили напред и обърна развоя на събитията за неединодушно решение. Той направи това, въпреки че руснакът му отвори аркада с нечист удар. И напълно заслужи званието европейски шампион", обявиха от БФ Бокс.
В категория до 57 килограма Хавиер Ибаниес взе сребърен медал, след като отстъпи с 1:4 гласа на руснака Едуард Савин. Двамата направиха много здрав мач, в който националът ни тръгна устремено напред, търсейки победата. Те влязоха в тежки размени на удари в рамките и на трите рунда, но изненадващо съдиите дадоха предпочитанията си в посока на Савин.
По подобен начин се разви и срещата на Радослав Росенов при 60-килограмовите. 6-кратният ни европейски шампион при юношите и младежите, който е само на 20 години, отстъпи на Всеволод Шумков в равностойна битка. Националът ни се хвърли от самото начало срещу руснака, но устремът му бе спрян във втория рунд, когато съдията на ринга му даде наказателна точка за задържане. Опитите на Росенов да обърне развоя на събитията в третата част не бяха достатъчни и той също взе сребърно отличие.
Припомняме, че с бронз при мъжете се поздравиха трима наши национали. Трети се наредиха Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг) и Йордан Морехон (+92 кг). Медалистите спечелиха и премии от Европейското първенство. 15 хиляди долара са за злато, 10 хиляди долара за сребро и 5 хиляди долара за бронз.

По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диа Евтимова

Победи за наши тенисисти в Анталия и Куршумлийска баня

Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис на клей в турския курорт Анталия с награден фонд 15 хиляди долара. Евтимова надигра във втория кръг Лиза Клайс от Белгия със 7:6(3), 6:3. Срещата продължи 2 часа и 2 минути. За място на полуфиналите българката ще играе срещу японката Ринон Окуваки. Габриел Донев се..

публикувано на 16.05.24 в 19:12
Жулиен Алафилип

Французин спечели 12-ия етап от обиколката на Италия

Французинът Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 193 километра от Мартинсикуро до Фано. Времето на Алафилип е 4:07:44 секунди, като изпревари с 31 секунди Джонатан Нарваес от Еквадор и с 32 Кантен Ерман от Белгия. Ранният аванс, който Алафилип си направи, реално се оказа ключов за..

публикувано на 16.05.24 в 18:55
Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Футболният Левски представи първото си ново попълнение за новия сезон и това е бразилският защитник Майкон. Левият бранител подписа със "сините" за срок от 3 години. „ПФК Левски подписа договор със защитника Майкон Араужо Дос Сантос. Контрактът с бразилския футболист е до 2027 година. Майкон е роден на 26 април 2000 година в Итабуна..

публикувано на 16.05.24 в 18:51
Волейболистките загубиха от Япония с 0:3

Волейболистките загубиха и от Япония с 0:3

Националният отбор на България по волейбол за жени допусна втора загуба на Лигата на нациите в Анталия - този път от Япония с 0:3 (13:25, 15:25, 15:25), като мачът продължи около час и 15 минути. Лоренцо Мичели започна със състав: Мария Йорданова, Петя Баракова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Ива Дудова, Мирослава Паскова и либерото..

публикувано на 16.05.24 в 18:46
Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо е спортистът с най-високи доходи за 2024 г.

Португалската футболна звезда Кристиано Роналдо зае първото място в рейтинга на най-високо заплатените спортисти в света според изследването на популярното списание "Форбс", който се прави за настоящата 2024-а година. Класацията може да бъде видяна на официалната страница на списанието и е на базата на заявени доходи от договори, както в клубове,..

публикувано на 16.05.24 в 18:40
Георги Иванов и Христо Стоичков играха в звезден турнир

Георги Иванов и Христо Стоичков играха в звезден турнир

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) - Георги Иванов и легендарната фигура на българския и световен футбол Христо Стоичков взеха участие в демонстративен турнир, който се проведе в навечерието на 74-ия Конгрес на ФИФА в Банкок (Тайланд). Своеобразната футболна надпревара включваше звездни селекции, които представяха различните..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Томи Пол

Томи Пол сломи поляка Хуркач и е полуфиналист в Рим

Американецът Томи Пол се класира за полуфиналите на тенис турнир в Рим от сериите "Мастърс" с награден фонд от почти 7,9 милиона евро, след като се наложи над поляка Хуберт Хуркач със 7:5, 3:6, 6:3 за два часа и 44 минути игра. По-рано на турнира американецът победи и руснака Даниил Медведев.  В първите пет гейма на първия сет имаше цели три..

публикувано на 16.05.24 в 17:36