Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън е призовал Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от "Хамас"

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на Катар и Египет във връзка с мирните преговори за Газа, предаде Ройтерс.

Байдън и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси са обсъдили последните развития при преговорите, както и опасността от военна ексалация в Рафах. Двамата са засегнали и темата за размяната на израелски заложници за палестински затворници, която е пречка за постигането на широкообхватно споразумени за примирие между "Хамас" и Израел, уточниха от египетското президентство.

Белият дом допълва, че Байдън е призовал както ал-Сиси, така и емира на Катар Шейх Тамин бин Хамад ал-Тани, с когото е говорил отделно, да упражнят максимални усилия, за да осигурят освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". "В момента това е единствената пречка пред незабавно примирие и облекчение за народа на Газа", допълват от администрацията на американския президент.

По-рано египетска телевизия съобщи, че делегацията на "Хамас" в Кайро е напуснала преговорите и ще се върне с писмен отговор на предложенията за прекратяване на огъня в Газа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Световната централна кухня ще възобнови дейността си в Ивицата Газа

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като 7 нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.  Преди да преустанови дейността си,..

публикувано на 29.04.24 в 03:19

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34..

публикувано на 27.04.24 в 15:18
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до..

публикувано на 27.04.24 в 13:43
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които..

публикувано на 20.04.24 в 16:41

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и..

публикувано на 23.04.24 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас". В отговора се посочва, че..

публикувано на 17.05.24 в 15:24
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент,..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира..

публикувано на 17.05.24 в 14:16