Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.
Снимка: БГНЕС, архив

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили близки.

По негова информация броят на загиналите се е увеличил до петима души, в болницата е починал мъж, роден през 1960 г.

Към момента в болница остават 23 души от ранените. Осем са в тежко състояние, а четирима - в изключително тежко, включително четиригодишно момиченце, се посочва в съобщението на областния управител, съобщава БТА.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по брой според официалното преброяване в Украйна от 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 000 българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Служебният министър на туризма със срещи в 11-те общини в Монтанско

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда..

публикувано на 21.05.24 в 08:04

"Натура" 2000 в парк Рила: представят планински местообитания, птици и растителност

С интересни презентации и дискусия със студенти екипът на Национален парк "Рила" ще отбележи Европейският ден на "Натура 2000". Ползите от опазването на планински природни местообитания, със специфичните за тях видове птици и растителност ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парковата дирекция. Мрежата от защитени зони в Европа е създадена..

публикувано на 21.05.24 в 07:54

Администрацията в Гърция протестира заради ниски заплати и високи данъци

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът.  Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С..

публикувано на 21.05.24 в 07:46
Христина Христова

"Швейцарското правило" ли е най-добрият механизъм за осъвременяване на пенсиите?

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев  във връзка  с предстоящото увеличение на пенсиите от първи юли.  Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на..

публикувано на 21.05.24 в 07:45

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство на срещи с Румен Радев и Георги Тахов

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски пристига на работно посещение в България. Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов. В програмата на Войчеховски са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните Георги..

публикувано на 21.05.24 в 07:40
храм

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 07:36

Протестът: Закритите стоянки на такситата - с протестен знак

Заради това, че исканията на Националния таксиметров синдикат не се чуват и не им се обръща внимание от страна на Столичната община от бранша продължават безсрочния си протест.  Закритите от общината стоянки се превръщат в зона на протест с поставяне на знак, с който се иска възстановяването им. 40% от таксиметровата инфраструктура в зона..

публикувано на 21.05.24 в 07:34