Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс. 

В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен", съобщи репортер на агенцията. Други 30 души са били задържани в квартал Сисли.

Главните шосета в Истанбул бяха затворени за движение, а общественият транспорт, включително фериботите и влаковете на метрото, беше спрян, в опит да се попречи на провеждане на демонстрации.

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия Озгур Озел, придружаван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал Сарачане, където се намира кметството. "Ще продължим да се борим, докато Таксим не бъде освободен", заяви Озел.

Властите забраниха митингите на площад Таксим от 2013 г. насам, когато се проведоха демонстрации срещу правителството на президента Реджеп Ердоган.

През 2023 обаче висшият конституционен съд на Турция постанови, че затварянето на площада за протести е нарушение на правата на гражданите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва  и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май.  Срещата и събеседването с част от авторите на заглавията и този път стана във фоайето на Градската художествена..

публикувано на 22.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно мъжът..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33
Президентът Румен Радев

Президентът: Нашите ценности са моралният компас, който да следваме във времена на изпитания

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право заедно с колегите си от Италия и Гърция – Серджо Матарела и Катерина Сакералопулу. Международната организация е създадена през 2007 година в Атина. Дейността ѝ е насочена към публичното право и управлението,..

публикувано на 22.05.24 в 15:11