Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

Снимка: БГНЕС

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямата награда на фестивала в Кан е за "Анора"

Американският режисьор Шон Бейкър грабна голямата награда  на филмовия фестивал в Кан -  "Златна палма" -  за своята свободолюбива продукция  "Анора"  с участието на Майки Мадисън. Тя изпълнява главната роля на танцьорка, която се сдобива с богат клиент, но се сблъсква с гнева на родителите му - руски олигарси. Като председател на журито..

публикувано на 25.05.24 в 21:36

В Гърция 60% собствениците на Smart автомобили са били жертва на кражба

Гръцката полиция предупреждава собствениците на Smart автомобили да се пазят от кражби. Проучване сред гърците показва, че 60% собствениците на Smart автомобили са били жертва на кражба. Цената на резервните части и увеличеното търсене привличат крадците. Те дори се фокусирали върху конкретни компоненти, като волани и брони, които са много..

публикувано на 25.05.24 в 21:28

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина иска база на НАТО в страната

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина е поискал в страната за бъде създадена база на НАТО. По време на среща с представители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зукан Хелез е поискал създаването на база на НАТО в страната, като е заявил, че на Русия "не трябва да се позволява да..

публикувано на 25.05.24 в 21:21

48 жертви на жегите в Мексико за 2 месеца

Горещата вълна в Мексико е взела 48 жертви за два месеца. Почти половината от починалите са в рамките на последната седмица, предаде ДПА като се позова на съобщение на мексиканското здравно министерство от снощи.  Общо 956 души са получили медицинска помощ заради топлинни удари, обезводняване и слънчево изгаряне, откакто горещият сезон..

публикувано на 25.05.24 в 21:17

Не откриха доказателства за външна намеса в катастрофата, при която загина президентът на Иран

Не са открити доказателства за външна намеса по време на разследването на катастрофата с хеликоптер, при която преди седмица загина президентът на Иран Ебрахим Раиси. Това се казва в предварителен доклад на иранската армия, цитиран от "Ройтерс". Раиси, който беше приеман за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина,..

публикувано на 25.05.24 в 21:13
Тино Крупала,

Лидерът на "Алтернатива за Германия" критикува доскорошните си партньори в Европа

След изключването на германската "Алтернатива за Германия" от парламентарната група "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент лидерът на партията Тино Крупала отправи остри критики към предишните партньори от Италия и Франция. Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство Лидерът на..

публикувано на 25.05.24 в 21:06

В неделя избират новия Сливенски митрополит

В неделя, в 08.30 ч. в Светия Синод на БПЦ ще се състои избор на Сливенски митрополит, обяви пред журналисти Старозагорския митрополит Киприян. Кандидатите са двама - епископите Арсений и Герасим.  Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит По време на днешното заседание на Синода пред сградата..

публикувано на 25.05.24 в 20:36